back to top
2024. május 17. 10:25
KezdőlapMotoGPBezzecchi a rossz rajt után is megállíthatatlan volt, Quartararo büntetés után harmadik...

Bezzecchi a rossz rajt után is megállíthatatlan volt, Quartararo büntetés után harmadik a sprinten

Marco Bezzecchi nyerte a Holland TT sprintfutamát Francesco Bagnaia előtt. A harmadik helyen Brad Binder ért célba, de a futam végén büntetést kapott, ezért Fabio Quartararo örökölte meg a pozícióját.

Az időmérők után szokás szerint a MotoGP sprintfutamát is megrendezték a Holland TT szombati napján. A pole pozícióból Marco Bezzecchi indulhatott, miután az időmérőn ő bizonyult a leggyorsabbnak, az első sort Francesco Bagnaia és Luca Marini egészítették ki. Fabio Quartararo meglepetésre negyedikként vághatott neki a 13 körnek, a bajnokságban második Jorge Martín viszont csak a tizedikről. Marc Márquez ezúttal Enea Bastianinivel ütközött, és csupán a tizenhetedik pozíciót szerezte meg.

A rajtot Bagnaia jobban kapta el Bezzecchinél, és az első kanyarban a belső íven megelőzte honfitársát, aki lesodródott, ezért az ismét remekül induló Brad Binderrel szemben is vesztett egy pozíciót. Quartararo lerajtolta Marinit, így maradt a negyedik helyen. Martín a hatodik pozícióban fejezte be az első kört, Márquez pedig szintén jól tajtolt, és a tizenharmadik pozícióba jött fel.

Bezzecchi már a 2. körben megtámadta Bindert, és bár az első próbálkozása még sikertelen volt, utána sikerült megelőznie riválisát. Ezt követően Bagnaiára is közeledett, de támadni ekkor még nem tudott. Mögöttük Martín az ötödik pozícióba zárkózott fel, miután sikerült megelőznie Marinit is.

A 4. körben ismét változott az éllovas személye, ugyanis Bagnaia hibázott, így Bezzecchi megelőzte. A címvédő egy pillanatra még visszavette a vezetést, de utána a VR46 versenyzője egyértelműsítette a pozícióját. A 24 esztendős pilóta ezt követően egyre jobban elhúzott a gyári Ducati motorosától.

A 6. körre Quartararo utolérte Bindert, a francia versenyző nyomában pedig Martín haladt. Előzés azonban nem történt, ellentétben a közepes első gumin versenyző Johann Zarcóval, akit Jack Miller és Álex Márquez is maga mögé utasított. A Pramac pilótája ezzel visszaesett a tizenegyedik helyre.

A 7. körben Martín szélesre sodródott, aminek következtében Aleix Espargaró feljött az ötödik helyre. Két körrel később Maverick Viñales is előzött, ő Marini mellett ment el, így megszerezte a hetedik pozíciót. Ami a győzelemért folytatott csatát illeti, azok után, hogy a különbség már 1 másodperc felett is volt, Bagnaia elkezdett közeledni Bezzecchire.

Utóbbinak azonban volt válasza, így nem kellett izgulnia, és először sikerült sprintfutamon győznie. Bagnaia lett a második, Binder pedig a harmadik, de az utolsó körben kapott egy hosszú körös büntetést. Ennek következtében 3 másodperces büntetést kapott, ezért Quartararo lett a harmadik, Espargaró a negyedik. Bindert így ötödikként rangsorolták,  mögötte Martín, Viñales ért célba. Marinit hetedikként intették le, de őt is megbüntették, így Bastianini és Álex Márquez is megelőzte őt.

A MotoGP asseni sprintfutamának végeredménye