back to top
2024. május 18. 10:45
KezdőlapMotoGPBezzecchi pályacsúccsal szerezte meg a pole-t a Marc Márquez és Bastianini ütközését...

Bezzecchi pályacsúccsal szerezte meg a pole-t a Marc Márquez és Bastianini ütközését hozó időmérőn

Marco Bezzecchi szerezte meg a pole pozíciót a Holland TT időmérőjén a MotoGP-ben. Francesco Bagnaia a második, Fabio Quartararo a negyedik helyen zárt, míg Marc Márquez már a Q1-ben kiesett, miután hátulról nekiment Enea Bastianininek.

Elsőként a MotoGP mezőnyének rendezték meg az időmérőt a Holland TT hétvégéjén. A kvalifikációt Marco Bezzecchi várhatta az élen, hiszen az első és a második edzés után a szabadedzésen is ő végzett az élen. Rajta kívül Jorge Martín, Jack Miller, Francesco Bagnaia, Maverick Viñales, Fabio Quartararo Aleix Espargaró, Brad Binder, Luca Marini és Álex Márquez jutott be már pénteken a Q2-be.

A Q1 első próbálkozásai után Johann Zarco nyitott az élen, 1:32.501-es idejével 29 ezreddel előzte meg Franco Morbidellit. Mögöttük Fabio Di Giannantonio és Marc Márquez volt a sorrend, utóbbi ekkor 142 ezredre volt a továbbjutástól. Nem sokkal később viszont Nakagami Takaaki állt az élre, igaz, csak 4 ezreddel előzte meg Zarcót.

( perc után Miguel Oliveira 1:32.346-tal vette át a vezetést, de Zarco még nála is sokkal gyorsabb volt, egészen pontosan 353 ezredfel múlta felül az RNF Aprilia pilótáját. A hajrában aztán Di Giannantonio feljött a második helyre 192 ezredes hátrányban, Oliveira viszont visszavágott, és 98 ezreddel felülmúlta a Gresini versenyzőjét.

Innentől kezdve nem változott a továbbjutók sorrendje, így Zarco és Oliveira vehettek részt a Q2-ben. Ennek oka, hogy Enea Bastianini annyira lelassított a nem a Ducatira figyelő Márquez előtt, hogy a Honda versenyzője nekiment, és bukott. A francia és a portugál versenyző mögött Di Giannantonio, Nakagami, Morbidelli, Raúl Fernández, Márquez, Bastianini, Lorenzo Savadori, Stefan Bradl, Augusto Fernández, Iker Lecuona és Jonas Folger lett a sorrend.

A Q2 elején Binder állt az élre, aki 1:32.235-tel 35 ezreddel előzte meg Bezzecchit. Ezt követően a VR46 pilótája vette át a vezetést 1:31.874-gyel, 199 ezreddel megelőzve Bagnaiát. Szűk 5 perc után Martín elcsúszott az 5-ös kanyarban, így ő ekkor még nem tudott köridőt motorozni. A címvédő mögött Viñales, Binder és Espargaró volt az első öt sorrendje.

A hajrában Quartararo futotta meg az első mért kört, és 104 ezreddel felülmúlta Bezzecchit. Igaz, csak átmenetileg, mert az olasz pilóta hamarosan 298 ezredet adott neki, így visszavette a vezetést. Zarco a harmadik, Álex Márquez a negyedik helyre jött fel, de hamarosan mindketten visszaestek Binder miatt, aki feljött a második helyre.

Quartararo aztán tovább gyorsult, és 199 ezredes hátrányban visszajött a második helyre, de aztán Bagnaia és Marini is felülmúlta őt, Bezzecchit viszont nem. 2 perccel a kockás zászló előtt aztán utóbbi elesett. Mivel a címvédő sem tudott javítani, Bezzecchi pályacsúccsal megszerezte élete második pole pozícióját a MotoGP-ben Bagnaia és Marini előtt. Quartararo meglepetésre a negyedik lett, mögötte Binder, Espargaró, Viñales, Zarco, Márquez, Martín, Oliveira és Miller lett a sorrend.

A MotoGP asseni időmérőjének végeredménye