back to top
2024. május 07. 02:17
KezdőlapMotoGPMarc Márquez ismét bukott, Bezzecchi a második edzést is az élen zárta...

Marc Márquez ismét bukott, Bezzecchi a második edzést is az élen zárta Assenben

Az első után a Holland TT második edzésen is Marco Bezzecchi végzett a mezőny élén a MotoGP-ben, megelőzve Jorge Martínt és Jack Millert. Fabio Quartararo szintén továbbjutott, ellentétben Johann Zarcóval és a hajrában eleső Marc Márquezzel.

A MotoGP második edzésével zárult a Holland TT pénteki napja a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Az első tréningen Marco Bezzecchi meggyőző különbséggel bizonyult a leggyorsabbnak, őt Maverick Viñales és Álex Márquez követte. A láthatóan ideges Francesco Bagnaia a tizenkettedik, Marc Márquez a huszonegyedik helyen végzett.

Az első mért kört Augusto Fernández teljesítette, a GasGas pilótája 1:36,170 másodperccel nyitott. Ezt persze hamar megjavították, és Luca Marini 1:35.003-mal állt az élre, 6 ezreddel megelőzve Fabio Quartararót, és további 168 ezreddel csapattársát. Persze ezzel sem lehetett sokáig vezetni: bő 5 perc elteltével Jorge Martín 1:34.148-cal ugrott az eredményjelző tetejére, ám körét elvették, így Quartararo vezetett a másik Yamahával, miután 1:34.191-et motorozott.

A Pramac versenyzője aztán ismét élre állt, de nem sokáig, mert 2021 MotoGP-világbajnoka 1:33.676-os körének köszönhetően 193 ezreddel felülmúlta őt. Ezt követően az ifjabbik Márquez és Brad Binder is bejött közéjük, majd Bezzecchi 1:33.558-cal vette át újra a vezetést. Nem sokkal később a Gresini versenyzője 162 ezreddel nála is gyorsabbnak bizonyult, és Quartararo is bejött közéjük, 98 ezredes hátrányban. A spanyol versenyző volt az első, aki a délután futott idejének köszönhetően átmenetileg bekerült a legjobb tízbe az összesített tabellán.

Szűk negyedóra után Quartararo visszatért az élre, 114 ezredes előnyben Márquezhez képest, aztán Bezzecchi 118 ezreddel őt is megelőzte volna, de pályaelhagyás miatt megfosztották a körétől. A következő köre már nem sikerült annyira jól, de a második helyre így is feljött, 99 ezredes hátrányban a Yamaha motorosához képest. Utána csendesebb időszak következett, majd bő 20 perc után Martín feljött a negyedik pozícióba.

Nem sokkal féltáv előtt Viñales 1:33.198-cal állt a második edzés tabellájának élére, 84 ezreddel megelőzve Quartararót. Nem sokkal később megtörtént a délutáni etap első bukása: Augusto Fernández esett el a korábban is sok bukást hozó 1-es kanyarban. A szezon egyetlen újonca vissza tudott ülni a motorjára.

Viñales aztán tovább gyorsult, és 1:32.960-nal megerősítette a vezetését, 24 századdal megelőzve a szintén gyorsuló Bezzecchit, és további 2 ezreddel a köridő tekintetében minimálisan javító Quartararót. Sőt, utána még Bagnaia is megtalálta azt a rést, amellyel be tud jönni a VR46 és a Yamaha motorosa közé. Igaz, nem sokáig volt ott, hiszen utána 108 ezreddel javított, így feljött a második pozícióba.

Szűk 20 perccel a vége előtt Aleix Espargaró állt az élre, 219 ezreddel megelőzve csapattársát, így ekkor a két gyári Aprilia vezetett. További 5 perc után megkezdődtek a sorozatos javítások: Viñales 1:32.374-gyel ismét az élre állt, 367 ezreddel megelőzve Espargarót, mögéjük pedig Brad Binder és Jack Miller jöttek fel.

A spanyol pilóta azonban ekkor nem sokáig vezetett, hiszen Martín ismét élre állt, 42 ezreddel megelőzve honfitársát. Bezzecchi aztán 1:32.254-gyel vette át a vezetést, de 8 ezreddel még így is elmaradt a délelőtti legjobb idejéhez képest. Valamivel később Bagnaia a második, Quartararo az ötödik pozícióba ugrott fel.

5 perccel a vége előtt Johann Zarco feljött a tizedik helyre, és bár ő sem javított az első tréningen elért idejéhez képest, ez akkor a legjobb tíz összetételének szempontjából nem számított.  A véghajrá kezdetén Espargaró javított, de a táblázaton nem lépett feljebb, Marc Márqueznek pedig végleg eldobta magától az esélyt arra, hogy a legjobb tízbe kerüljön, hiszen a 3-as kanyarban bukott.

Viñales aztán feljött a második pozícióba, 54 ezredes lemaradásban Bezzecchi mögött. Az olasz pilóta aztán megjavította délelőtti idejét, és 1:32.063-mal erősítette mag a vezetését, 13 századdal megelőzve Martínt, és további 7-tel Bagnaiát. Utóbbit megelőzte Miller, így a címvédő a negyedik helyen zárt, mögötte pedig Viñales, Quartararo, Espargaró., Binder, Marini és Álex Márquez lett az első tíz sorrendje, és kivétel nélkül mindannyian javítottak a délelőtt elért idejükhöz képest. Zarco 88 ezreddel maradt el a tizedik helytől, így ő már a Q1-ben is ott lesz a pályán.

A Holland TT pénteki napjának végeredménye a MotoGP-ben