back to top
2024. május 03. 04:44
KezdőlapMoto3Óriási csata és utolsó körös oda-vissza előzés után Masià hatalmas győzelmet aratott...

Óriási csata és utolsó körös oda-vissza előzés után Masià hatalmas győzelmet aratott a Moto3-ban

Jaume Masià nyerte a Holland TT-t a Moto3-ban, miután óriási izgalmak közepette legyőzte Szaszaki Ajumut és az élboly többi tagját. Ezzel jelentős mértékben csökkentette a hátrányát az első körben bukó Daniel Holgadóval szemben a tabellán.

A szokásoknak megfelelően a Moto3-asok futamával kezdődött meg a Holland TT utolsó napjának érdemi része. A pole pozíciót életében először David Muñoz szerezte meg, miután 1:41.181 másodperces idejével 291 ezreddel múlta felül Joel Kelsót, míg az első sort Riccardo Rossi egészítette ki. A bajnoki listavezető Daniel Holgado az utolsó, huszonhetedik helyről vágott neki a 20 körös viadalnak. Első számú üldözője, Jaume Masià a nyolcadik, míg a futam előtt a tabella harmadik helyén álló Iván Ortolá a huszadik helyet szerezte meg. A spanyol pilótának egy hosszú körös büntetést is le kellett töltenie, mert korábban figyelmen kívül hagyta a fekete-narancssárga zászlót. A tizenötödik pozícióból induló Adrián Fernándezt kétszer ekkora szankcióval sújtották sújtották, miután a harmadik edzésen felelőtlenül vezetett.

A rajt után nem változott az élmezőny sorrendje, Muñoz megtartotta a vezetést, miután Kelso nem tudta megelőzni őt a belső íven. Ezt követően viszont az ausztrál pilóta megelőzte az éllovast, míg Deniz Öncü Stefano Nepával szemben vesztett pozíciót. Holgado sokat javított a rajt után, ám a 10-es kanyarban kicsúszott, és bár folytatta a futamot, innentől kezdve nem volt esélye a pontszerzésre.

A 2. körben Muñoz visszaelőzte a Kelsőt, míg a szintén jól rajtoló Ortolá letöltötte a büntetését, és a tizenegyedik pozícióba tért vissza. Egy körrel később Rossi megelőzte Kelsót, de hamarosan visszacserélték a pozíciójukat. Ugyanebben a körben Joshua Whatley hátulról nekiment Fernándeznek, így mindketten kiestek.

Ezt követően Masià elkezdett menetelni, és rövid időn belül Rossit, Kelsót és Muñozt is megelőzte. Ezt követően azonban visszaesett a negyedik helyre, csak éppen Öncü, Szaszaki Ajumu és Nepa előzte meg. Muñoz az ötödik, Kelso a nyolcadik, Rossi a kilencedik helyre esett vissza, miközben Ortolá már a hetedik pozícióban járt.

Nepa aztán Szaszaki mellett is elment, majd a 7. körben élre állt, miután maga mögé utasította Öncüt. Ezzel párhuzamosan Muñoz megelőzte Szaszakit, így visszajött a harmadik pozícióba, míg Ortolá már az ötödik helyen járt. A 9. körben aztán ez már harmadik volt, miután a spanyol versenyzőnek sikerült kihasználnia Szaszaki kisebb megbicsaklását, majd Muñoz mellett is elment. Sőt, még ugyanebben a körben még Öncüt is megelőzte, így feljött csapattársa mögé a második helyre.

A 10. körben Öncü és Muñoz csatázott, de a török pilótának sikerült megőriznie a dobogós helyét, Masià viszont elment Szaszaki mellett. Egy kör múlva Muñoz már sikerrel járt, és ismét feljött a harmadik pozícióba, majd Ortolá mellett is elment. Ami Öncüt illeti, a KTM Ajo motorosa Masià-val és Szaszakival szemben is pozíciót vesztett, így visszaesett a hatodik helyre.

Ortolá természetesen visszatámadott, de elsőre nem sikerült az előzés, igaz, legalább Nepának segített egy kicsit. A 12. körben viszont már összejött az előzés, de csak átmenetileg volt második, hiszen nemcsak Muñoz vette vissza a második helyet, hanem Masià is maga mögé utasította. Ezzel párhuzamosan Romano Fenati megelőzte Szaszakit, így már az ötödik pozícióban haladt.

Sőt, a 14. körben egy pillanatra Ortolá elé került, de a spanyol pilóta hamar visszavette a negyedik helyet, miközben Öncü elment Szaszaki mellett. Előrébb Masià elvette a második helyet Muñoztól, majd honfitársa visszaelőzte, hogy aztán ismét a világbajnoki második helyezetté legyen a dobogó második foka.

Ortolá aztán Fenatival és Öncüvel is pozíciót vesztett, az olasz pilóta pedig Muñozt is megelőzte, így feljött a harmadik helyre, majd a 15. körben már Masià mellett is elment. Sőt, a vezetést is átvette Nepától, aki azonban hamar visszaelőzte. A 16. körben aztán többen is összeértek, aminek következtében Masià állt az élre. Nem sokkal később Fenati aztán több pozíciót is vesztett, de hamarosan visszajött a második pozícióba.

A 18. körre Szaszaki visszazárkózott, és feljött a harmadik helyre. Ekkor Muñoz hibázott, és kissé visszaesett, majd Fenatival is ugyanez történt. 2 körrel a vége előtt Öncü, Ortolá és Szaszaki volt a sorrend Masià mögött, de még a Leopard versenyzője sem nyugodhatott meg.

Az utolsó körben folytatódott a káosz, ám Ortolá kiszállt a győzelemért folytatott csatából, mivel szélesre futott. A győzelem végül Masià és Szaszaki között dőlt el: az utolsó szektorban Szaszaki megelőzte riválisát, aki azonban az utolsó sikánban visszavette a vezetést, és 81 ezreddel megnyerte a futamot, amivel 16 pontra megközelítette Holgadót. Mögöttük Öncü, Ortolá és Muñoz lett az első öt sorrendje.

A Moto3 asseni futamának végeredménye