back to top
2024. május 07. 17:00
KezdőlapMotoGPRengeteg bukást és Bagnaia-győzelmet hozott a vasárnapi főfutam Assenben

Rengeteg bukást és Bagnaia-győzelmet hozott a vasárnapi főfutam Assenben

Mindössze 13 versenyző ért célba a királykategória mezőnyének tagjai közül Assenben. Fabio Quartararo óriásit bukott, de nem ő volt az egyetlen, aki hibázott. Pecco Bagnaia ellen azonban ma sem volt ellenszere senkinek.

Mint az a reggeli órákban kiderült, Marc Márquez nem vett részt a vasárnapi főfutamon, mivel versenyzésre alkalmatlannak nyilvánították az orvosok bordatörése miatt. A spanyol nagy fájdalmakkal ébredt, így csapatával egyetértésben úgy döntöttek, hogy célszerű lesz kihagynia a mai programot, hogy elkerüljenek egy esetleges újabb sérülést.

Marco Bezzecchi és Pecco Bagnaia nagyszerűen kapta el a rajtot, Fabio Quartararo 7 helyet esett vissza. Brad Binder állt az élre az első kanyarban, aki az ötödik helyről várta a lámpák kialvását, ám két olasz vetélytársa szorosan a nyomában haladt.

A második kör elején Jack Miller esett el a Maverick Viñalesszel folytatott csata következtében.

Bagnaia futotta meg a leggyorsabb kört, majd sikerült átvennie a vezetést Bindertől. A hátsóbb szekcióban Johann Zarco és Quartararo akadtak össze, mindketten kiestek a versenyből. A 24 éves versenyző feltehetően megsérült, mert csak segítséggel tudta elhagyni a kavicságyat.

Nem kellett sokig várni az újabb drámáig, hiszen Viñales is a bukótérben végezte a nagy igyekezetben. A spanyol versenyző a nyolcas kanyarban dobta el az Apriliát.

Bezzecchi a harmadik helyen megfutotta a leggyorsabb kört, és szinte már csak méterekre volt Binder hátsó kerekéről. A dél-afrikai pilóta azonban egyértelműen Bagnaiát vette célkeresztbe, és eszébe sem jutott lemaradni a gyári Ducati versenyzőjéről, akinek csapatársa az ötös kanyarban bukott.

A negyedik helyen motorozó Aleix Espargaró szépen lassan csökkenteni kezdte a hátrányát az élmezőnyhöz képest. 11 körrel a leintés előtt már csak 8 tized volt a különbség közte és Bezzecchi között. Miguel Oliveira korábbi sérülései okán feladni kényszerült a futamot, mert fizikailag túl megterhelőnek érezte.

Bagnaia előnye az élen már több mint egy másodpercre duzzadt. Egyre szaporodtak a bukások, már csak 13 versenyző volt a pályán, ezúttal Fabio Di Giannantonio esett ki a 10. helyről.

Bezzecchinek sikerült átverekednie magát Binderen, és igyekezett Bagnaia után eredni, aki magabiztosan vezette a futamot. A Mooney VR46 versenyzője azonban 3 tizeddel jobb időt motorozott, mint az élen haladó honfitársa. Aleix Espargaró mindeközben utolérte Bindert.

Espargaró szinte ráfutott Binderre az utolsó körben, Bagnaia előnye pedig szépen lassan olvadni kezdett, ám újra tempót talált, és bebiztosította az egy másodperces előnyét. Végül nem történt változás a futam hajrájában. Bagnaia szelte át elsőként a célvonalat Bezzecchi és Binder előtt. A dél-afrikait azonban ismét megbüntették pályaelhagyás miatt, így Espargaró ajándékba kapta a harmadik helyet.

A futam végeredménye: