back to top
2024. május 04. 06:05
KezdőlapMotoGPEzért nem kapott büntetést a pórul járt Binderéhez hasonló hibát elkövető Martín

Ezért nem kapott büntetést a pórul járt Binderéhez hasonló hibát elkövető Martín

Jorge Martín pontosan ugyanúgy levágta a pályát a 8-as kanyarban a Holland TT utolsó körében, mint Brad Binder, ám vele ellentétben nem kapott büntetést, aminek a versenyzők közötti időkülönbség volt az oka. A Pramac motorosa elmondta, hibájának így is volt némi következménye.

A sprintfutamhoz hasonlóan a versenyen is volt némi dráma a Holland TT végén, hiszen Brad Bindertől megint elvették a harmadik helyet pályaelhagyás miatt. A KTM pilótáját egy hellyel visszasorolták a rangsorban, így Aleix Espargaró állhatott fel a dobogóra. A szurkolók közül azonban sokan nem értették, hogy ha a dél-afrikai versenyzőt szankcionálták, akkor Jorge Martínt miért nem, amikor néhány pillanattal később ugyanott szintén ráment a zöld felületre. Első látásra jogos a felvetés, de a szabálykönyv szerint ilyenkor figyelembe kell venni egy fontos tényezőt.

„Ostoba” hibája után agyhalottnak érzi magát Binder, aki kétszer lépett ugyanabba a folyóba

Mike Webb versenyigazgató még 2021-ben elmagyarázta, hogy a sportfelügyelők mi alapján döntenek ilyenkor. Ennek értelmében az utolsó körben elkövetett pályalevágás büntetést von maga után, ha a szabálytalankodó motoros nem kerül egyértelmű hátrányba miatta. Mivel Binder mögött ott loholt Espargaró, ezért ez ebben az esetben fennállt, Martín viszont több mint 10 másodperccel előzte meg a hatodik Álex Márquezt a célban. Ennek tudatában pedig könnyen belátható, hogy semmilyen előnyt nem szerzett az apró hibával, és nem lett volna méltányos tőle is elvenni egy pozíciót. Ennélfogva csak figyelmeztetést kapott, de ezekből nem lépte túl a megengedett limitet.

„Próbáltam nagyon közel lenni [Espargaróhoz], és az ember nem lát túl sokat, amikor valaki előtte van, csak a motorját – nyilatkozta a 25 éves pilóta. – Ezért az utolsó körben talán egyszer megérintettem a zöld [felfestést]. Szerintem ugyanolyan volt [mint Binderé], büntetést [ért volna], de tíz másodpercre volt a mögöttem lévő versenyző, annyit pedig nem lett volna értelme adni nekem ezért.”

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a hibának semmilyen hatása ne lett volna. Ha ugyanis Martín a végén megelőzi Espargarót (amitől nem volt messze, hiszen 9 ezreddel kapott ki tőle), akkor már más lett volna a helyzet, és a sportfelügyelők minden bizonnyal visszaadják a pozíciót a gyári Aprilia versenyzőjének. Ezzel riválisa is tisztában volt. „Emiatt sem próbálkoztam utána annyira, mert [a sportfelügyelők] visszasoroltak volna – magyarázta a kétszeres MotoGP-futamgyőztes. – Elkövettem ezt a hibát, ezért nem próbáltam meg [az előzést], de szerintem [amúgy is] nehéz lett volna.”

Martín továbbra is második a bajnoki összetettben, de lemaradása 35 pontra nőtt Francesco Bagnaiával szemben, míg Marco Bezzecchi egyetlen egységgel gyűjtött kevesebbet nála. A Pramac motorosának még rosszabbul sikerült az időmérő, mint a Sachsenringen, és a tizedik helyről indulva a sprintfutamon és a versenyen sem tudott győzni. Ami utóbbit illeti, Espargaró sérült légterelővel tartotta meg vele szemben a pozícióját, miután az első körben összeért Luca Marini motorjával.

„Nem tudtam [róla] – válaszolta még vasárnap Martín az erre vonatkozó kérdésre. – Nagyon jól motorozott. A balkanyarokban néha szélesre futott, ez talán amiatt volt, hogy nem rendelkezett [elég] leszorítóerővel. Ezzel együtt gyors volt, én pedig mindent megpróbáltam. Elégedett vagyok a sebességemmel, és erősnek érzem magam [a szezon] második részére. Ami kicsit fáj, hogy tegnap a hatodik hely volt a maximum, de ma megvolt a tempóm a győzelemhez. Ennek örülök, de az eredménynek nem. Úgy gondolom, ha szombaton tudok javulni, akkor minden futamon a győzelemért fogok harcolni.”