back to top
2024. május 07. 23:53
KezdőlapMoto2Ezért nem ítélték Acostát újabb hosszú körös büntetésre vasárnap

Ezért nem ítélték Acostát újabb hosszú körös büntetésre vasárnap

Assenben Pedro Acosta tovább csökkentette a lemaradást a bajnokságot vezető Tony Arbolinóval szemben. A spanyol azonban a megszerzett dobogós helyezése helyett azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem kellett letöltenie egy újabb hosszú körös büntetést, amit az leső képsorok alapján ki kellett volna szabni rá.

Pedro Acosta a szezon legrosszabb kvalifikációs eredményét érte el szombaton Assenben a 6. rajthelyével. Az eddigi nagydíjakon a Red Bull KTM Ajo versenyzője lenyűgöző öt alkalommal állhatott fel a rajtrács első sorába, legutóbb a Sachsenrinen szerzett pole pozíciót.

A Kalex versenyzőjének ezenkívül voltak gondjai a futamon is:

 „Nehéz verseny volt” ─ erősítette meg Acosta, aki az első kört a 8. helyen zárta.

„Általában jól szokott sikerülni, de ezúttal nem sikerült optimális rajtot vennem.”

Ennek ellenére a 19 éves versenyző a  futam előrehaladtával felküzdötte magát a harmadik helyre, és nyolc körrel a vége előttig Jake Dixonnal és Ai Ogurával küzdött a futamgyőzelemért. Acosta azonban a 15. körben hibázott, és kiesett a győzelemért folytatott harcból. A spanyol a Geert Timmer sikánt levágta, melynek eredményeképp hosszú körös büntetést kapott.

A 2021-es Moto3-as világbajnok két körrel később teljesítette ezt, de látszólag nem helyesen. A kamera szemszögéből ugyanis úgy tűnt, mintha Acosta átlépte volna a fehér vonalat, ami arra kötelezte volna, hogy a büntetőívet újra teljesítse. A versenyigazgatóság azonban úgy ítélte meg, hogy a büntetést szabályosan töltötte le. Ahogy a később nyilvánosságra hozott CCTV-felvételből kiderült, Acosta valószínűleg valóban a kijelölt pályaterületen maradt, és nem hajtott be motorjával a zöld területre.

„Természetesen egy kicsit közel voltam a vonalhoz, de ilyen a versenyzés. Ha ki tudom használni a millimétereket a vonalig, akkor ki is használom őket.”

Acosta végül elégedett volt a 3. hellyel, ami a hatodik dobogója ebben a szezonban.

„Tudtam, hogy a pálya nem fekszik nekem annyira. Bár a sikánban a tapadási problémák miatt elkövettem azt a furcsa hibát, a dobogó szép eredmény.”

Az összesített tabellán Acosta nyolc pontra csökkentette hátrányát a vezető Tony Arbolinóval szemben.