back to top
2024. május 03. 23:57
KezdőlapHírekTalmácsi Gábor vezetésével több mint ötszáz gyerek ismerkedhetett meg a motorozással (videó)

Talmácsi Gábor vezetésével több mint ötszáz gyerek ismerkedhetett meg a motorozással (videó)

556 lehetséges jelölttel bővült a lehetséges leendő magyar motoros világbajnokok listája, a 202223-as tanévben ennyi kisiskolás látogathatott el Talmácsi Gábor versenypályájára, hogy megismerhesse a motorozást és tanuljon a közlekedésbiztonságról.

Az idei tanév során összesen 556 gyermeknek tanították meg a motorozás alapjait a Hernádon található Talmácsi Ringen, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyzőnk felügyelete alatt. A Nemzeti Tehetség Program keretein belül, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósuló program célja, hogy hogy az általános iskolás, fiatal korosztályt bevezessék a motorsport világába, megmutassák számukra a sportból fakadó előnyöket és a motorozást mint sportot, valamint, hogy felfedezzék és a sportág számára megtartsák azokat a diákokat, akik kiemelkedő tehetséget mutatnak a motorsportban. A motorozás mellett a közlekedésbiztonságról is beszélgethettek a jelenlévő rendőrökkel, sőt, a bátrabbak még a rendőrmotorra is felülhettek!

Hogy miért célszerű gyermekkorban megismertetni a motorozást? Ezt Talmácsi Gábor, Magyarország egyetlen motoros világbajnoka és a program fővédnöke foglalta össze:

Talmácsi Gábor, Talmácsi Minimotor Program, Talmácsi Ring 2023
Talmácsi Gábor vezetésével zajlott az oktatás (Fotó: Talmácsi Média)

„A gyerekek könnyen tanulnak, és a minimotorok segítségével, amelyek sebessége korlátozva van, elsajátíthatják a motorozás alapjait. Mindez gyerekkorban azért optimális, mert játékosan tanulják meg a motorkezelést. Az automata motorokon két fék van, ahogy azt hagyományosan a kerékpárokon is megszokhatták, így a kétkerekű biciklin egyensúlyozni tudó gyermekek részére pár lépésben megtanítható a motor kezelése, mint például a fék-gáz kapcsolat, az elindulás és megállás. A gyerekek koncentrációs képessége fejlődik a sporttal, és a térlátásuk megnő.”

„Szükség van a motorsport területén az utánpótlásra, versenyzőkre és szakemberekre egyaránt. A Talmácsi Ring és a mobilpályánk fontosságát jól mutatja, hogy a jelenlegi aktív gyorsasági motoros utánpótlás mezőnyének 80-90 százaléka itt ismerkedett meg az alapokkal. Ez a mostani program valóban betekintést nyújt a gyermekek számára a motorozásba, amelynek alapismeretei után a közutakon is könnyebben boldogulnak majd a későbbiekben, ha most nem is döntenek a sport folytatása mellett. Ennek ellenére reméljük, hogy minél több gyerek, és természetesen szülő dönt a motorozás mint sportolási forma mellett, és ehhez mi a pályánkon minden lehetséges támogatást megadunk. Egy ilyen lehetőség a gyermekeknek örök élményt okoz, ami a motorokhoz való hozzáállásukat pozitív irányba billenti. A városi mobilitásban a motorok szerepe a jövőben nagy hangsúlyt kap nemzetközi szinten, éppen ezért szomorú, hogy a motoros utánpótlás nemcsak a versenypályán tűnt el Magyarországon az évek alatt, de a közutakon is a fiatalok egyre kevésbé ülnek motorra. Reméljük, ez a tendencia hamarosan megváltozik.”

„Természetesen nem állítjuk, hogy minden gyerekből világbajnok lesz, aki most kipróbálhatta nálunk a sportot, de több olyan tehetséges fiatal van, aki már visszajár hozzánk edzésre, bízunk benne, hogy a nyári szünet adta szabadidőt kihasználva még többen válnak majd sportolóvá. A programunk sikerét pedig nemcsak az élsportolók, szabadidő-sportolók számának növelésében lehet látni, hanem már arra is büszkék vagyunk, hogy az iskolák gyerekei sokkal tudatosabb közlekedők lesznek, akár az oktatás, akár a saját tapasztalatok miatt. Ilyen fontos tapasztalat például, amin sok gyerek elcsodálkozott, hogy mennyire korlátozott a látótér a bukósisakban. Többem maguktól megfogalmazták, hogy ezentúl sokkal jobban figyelnek, ha motoros jön feléjük az utcán, mert tudják, hogy nem látja őket jól a sisakban.”

A program célja, a Nemzeti Tehetség Programmal összhangban, hogy a sportolás iránt nyitott és sportokban tehetséges gyermekeknek perspektívát nyisson, hiszen a Talmácsi Ring környékén található kistelepüléseken korlátozott számban találhatóak csak szervezett sportolási lehetőségek, versenyekre való felkészítés. Fontos szempont tehát, hogy a környékre iskolába járó gyermekeknek bemutatásra kerüljenek a sportolás jótékony hatásai és a tehetségek azonosításával, a tehetségükre való figyelemfelhívással növeljék a sportolás iránti motivációt.

A program során a gyermekek teljes védőfelszerelésben, képességeikhez megfelelően csökkentett teljesítményű kis méretű motorokon sajátíthatják el a motorozás alapjait. A Talmácsi Minimotor Program szakedzői folyamatosan jótanácsokkal látják el a fiatalokat, és állandó felügyeletet biztosítanak a motorozás során mindenkinek. A biztonságos, oktatásra tervezett versenypályán a nehezebb kanyarkombinációk ideális megoldása, valamint a lassabb haladás érdekében bójákkal is módosítanak a hagyományos nyomvonalon.

Céljuk az volt, hogy amellett, hogy minden résztvevő jól érezze magát, és pozitív élményekkel távozzon az oktatásról, hogy felfedezzék és meg is tartsák a tehetségeket a motorsport számára.