back to top
2024. május 19. 21:19
KezdőlapMotoGPA MotoGP főorvosa részletesen elárulta, mi vezetett Marc Márquez újabb visszalépéséhez

A MotoGP főorvosa részletesen elárulta, mi vezetett Marc Márquez újabb visszalépéséhez

A MotoGP orvosi csapatát vezető szakember elárulta, mi zajlott le Marc Márquez németországi sérülése és az asseni visszalépés között. Dr. Ángel Charte arra is kitért, hogy a spanyol versenyzőt a bordatörés miatt várhatóan nem kell megműteni.

Azok után, hogy Marc Márquez kihagyta a Német Nagydíj főfutamát, az előző hétvégén a Holland TT-n is megtette ugyanezt. A Honda motorosáról így nyolc forduló után is elmondható, hogy egyetlen vasárnapi viadalt sem fejezett be idén, hiszen háromszor kiesett, ötször pedig el sem indult. Ami az asseni esetet illeti, az ahhoz vezető folyamatról részletesen beszámolt a MotoGP főorvosa.

Mint ismert, Marc Márquez ötször is bukott a Sachsenringen. Ezek közül az utolsó, a bemelegítésen elszenvedett balesete volt a legsúlyosabb, aminek következtében három testrésze is megsérült. Bár az orvosok akkor alkalmasnak nyilvánították a versenyzésre, nem sokkal később ő maga döntött úgy, hogy nem indul el az egyik kedvenc pályáján.

„Mint tudják, Marc Németországban eltörte a hüvelykujjának ujjpercét a bal kezén, és a jobb bokája magasságában nagy zúzódást szenvedett el – nyilatkozta dr. Ángel Charte, a MotoGP orvosi csapatát vezető szakember a DAZN műsorában. – Akkor mindez összeegyeztethető volt azzal, hogy kimenjen a pályára. [Utána viszont] úgy vélte, öt esés után teste eléggé meggyötört volt ebből a szempontból.”

Marc Márquez a Holland TT-t is kihagyja, tovább súlyosbodtak a sérülései

A következő hét első részében a nyilvánosság csak annyit érzékelt, hogy bejelentették, hogy Márquez versenyezni fog Assenben. A pénteki edzések után azonban kiderült, amit eddig a közvélemény nem tudott: a 30 éves pilótának bordarepedése is van, amely igencsak hátráltatta a vezetésben. Az egyetlen pozitívum, hogy legalább az Enea Bastianinivel történt ütközés és az abból adódó esés nem súlyosbította a helyzetet.

„Visszatért Madridba, és három nappal később fájdalmai voltak a bordájában a jobb [oldalán] – idézte fel az eseményeket Charte. – Elment a kórházba, és [készült] néhány [röntgenfelvétel], amelyek kezdetben semmi rendelleneset nem mutattak. Ezeket láttam. Eljött Hollandiába, és a bordafájdalom egyre erősödött. A Quirón egészségügyi központban elvégeztek egy ultrahangot, és a második bordáján van egy kis törés, amely nagyon kellemetlenné teszi a légzést, a mozgást és minden mást. [Szombaton] beszéltem vele, kiment a pályára, volt egy kis esése, amelyről azt mondta, hogy nem lett következménye.”

Márquez az időmérőn és a sprintfutamon is rá egyáltalán nem jellemző módon nem kockáztatott, és mindkétszer a tizenhetedik helyen zárt. Vasárnap kora délelőtt aztán jött a hír, hogy nem vállalja az indulást a Holland TT főversenyén. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy először ő maga döntött a visszalépésről, de az orvosi csapat sem engedte volna rajthoz állni.

„[Vasárnap], amikor megláttam őt, [tudtam, hogy] nagyobb lett a törés – folytatta Charte. – Kicsit jobban elmozdult, ami hordozott magában kockázatot, mert a borda egy része felfelé mozdul, érintheti a mellhártyát, és légmellet okozhat. Úgy döntöttem, hogy nem mehet ki [a pályára]. Ez egy kemény, tisztán orvosi döntés volt, nem más. Most azt mondtam neki, hogy visszatér a madridi kórházba, ahol kezelik, és egy jól sikerült CT-vizsgálatot kell készíteni a mellkasáról, hogy pontosan lássuk az elmozdulást, és ennek megfelelően cselekedjünk. A bordatörés aligha igényel műtétet, nem annyira a sérülésről van szó, hanem a gyulladásról.”