back to top
2024. július 27. 02:40
KezdőlapMotoGPIdiótának nevezte magát, miután hibájával elbukta élete messze legjobb eredményét Raúl Fernández

Idiótának nevezte magát, miután hibájával elbukta élete messze legjobb eredményét Raúl Fernández

Raúl Fernández önkritikusan nyilatkozott, miután a Holland TT-n hibázott, miközben anélkül életében először a legjobb tízben végezhetett volna a MotoGP-ben. Az RNF Aprilia versenyzője ezzel együtt pozitívumot is talált a hétvégében.

Raúl Fernández csak a szezonnyitón megsérült Pol Espargarót, valamint a küszködő és jelenleg szintén sérült Joan Mirt előzi meg a tabellán a MotoGP állandó versenyzői közül. Utóbbit már a Holland TT-n ugrotta át, de ennél is előrébb léphetett volna az összetettben, ha nem követ el egy komoly hibát, amely miatt rengeteg időt veszített.

A mezőny legfiatalabb pilótája azért küzdött, hogy életében először a legjobb tízben végezzen egy királykategóriás futamon. A másodéves motoros eddigi legjobb eredménye a tizenkettedik pozíció volt, amelyet tavaly a Sachsenringen és Valenciában is elért, és végül Assenben is itt intették le. A 22 éves motoros rendkívül önkritikusan nyilatkozott.

„Idióta voltam – ostorozta magát hibája miatt. – Kiválóan éreztem magam a motoron. Szombaton két órán át dolgoztunk az elektronikán. Aztán viszont a tizenegyes kanyarban közel voltam ahhoz, hogy elszálljak. Hibáztam, és ott elbuktam a versenyt. Talán néha túl ambiciózus vagyok. Amikor láttam, hogy utolértük [Luca] Marinit, [Álex] Márquezt, Nakagami [Takaakit] és Miguel [Oliveirát], azt mondtam magamban, hogy »talán ma van az a nap«, és ekkor követtem el a hibát. Nem estem el, de messze [lesodródtam a pályáról], és tizenöt-húsz másodpercet vesztettem. Ezután visszamentem a pályára, és megpróbáltam több információt és tapasztalatot gyűjteni ezen a motoron.”

MotoGP, Raúl Fernández 2023
Fernández számára kiemelkedő eredményt bukott el (Fotó: MotoGP Media)

Figyelembe véve, hogy csapattársa nem sokkal később kiesett, Fernández legrosszabb esetben is a kilencedik helyet szerezhette volna meg Nakagami mögött, de ha tudja tartani az előtte lévők tempóját, akkor nyilvánvalóan a jobb pozíciókért is megküzdhetett volna. Ezt a lehetőséget elszalasztotta, amit sajnál, de a pozitívumot is megtalálta a hétvégében.

„Szeretnék bocsánatot kérni a csapattól és az Apriliától – fogalmazott. – Ugyanakkor örülök, mert az előző három futamon láttuk, hogy napról napra közeledünk. Néha azonban nyugodtnak kell maradni. Dolgoznom kell azon, hogy higgadt maradjak, különben nem fogom elérni a bennem rejlő potenciált. Az ostoba hiba miatt nem értünk el jó eredményt, így nem tudtuk növelni az önbizalmunkat. Igen, a tizenkettedik helyen fejeztem be a versenyt, de a hiba nélkül talán az első hét vagy hat helyért küzdhettem volna, ami jó lett volna nekünk. Ezen többet kell gondolkodnom.”

Fernández így csak Stefan Bradlt és Jonas Folgert tudta megelőzni a célba érők közül. A spanyol versenyző a huszonharmadik helyen áll az összetettben, miután nyolc forduló alatt 8 pontot gyűjtött. Korábban egyszer a tizennegyedik, kétszer pedig a tizenötödik pozícióban intették le, míg egyszer az első tizenötön kívül látta meg a kockás zászlót, kétszer kiesett, Le Mans-ban pedig nem állt rajthoz.