back to top
2024. május 02. 10:00
KezdőlapMotoGPA jövő évtől ismét változhat a MotoGP formátuma, Bagnaia pedig támogatja az...

A jövő évtől ismét változhat a MotoGP formátuma, Bagnaia pedig támogatja az elképzelést

A szombati sprint bevezetésével a királykategória számára a pénteki nap is felértékelődött, hiszen most már a második edzés utáni összesített állás dönt a közvetlen Q2-be jutásról. Sok csapat és versenyző azonban amellett van, hogy legalább az első edzés ne számítson igazi „szabadedzésnek” az összesített lista szempontjából, hogy az első 45 percben nyugodtan dolgozhassanak a motorral és a gumikkal.

A MotoGP új formátuma kétségkívül megnehezíti mind a csapatok, mind a versenyzők dolgát. Született egy olyan elképzelés többek részéről, hogy már a nyári szünet utáni Brit Nagydíjtól kezdve ennek megfelelően alakítják át a formátumot. Ezt a tervet azonban éppen a Ducati borította fel, pedig Pecco Bagnaia is támogatta volna.

Bagnaia végig a határon motorozott, Bezzecchi helyzetét Binder nehezítette, Espargaróval pedig madarat lehetne fogatni

Bagnaia így fogalmazott:

„Még ha nem is változtatnak a formátumon, én nem azért gurulok ki a péntek délelőtti edzésre, hogy a legjobb időt érjem el, mert ez egy olyan edzés, ahol a hétvégi stratégiát kell kidolgozni. Ha már reggel a legjobb időket hajszolod, akkor túlságosan rástresszelsz arra, hogy az első tízbe kerülj.”

„Persze, amint látjuk, hogy délutánra esőt jósolnak, mindenképpen időben kell cselekednünk, de alapvetően maradnék a megszokott módszernél. Ez jobban segít abban, hogy fejlődjek.”

„Ha az FP1-et a versenyre való tekintettel munkára akarjuk használni, akkor még egy vagy két első gumira van szükségünk (jelenleg 10 első, 12 hátsó gumi áll rendelkezésre), mert az első edzésen olyan gumival kell dolgoznod, amit a következőn nem biztos, hogy alkalmazni fogsz.”

Egyébként Carlos Ezpeleta, a Dorna sportigazgatója azóta megerősítette, hogy a MotoGP első edzésével kapcsolatban felmerült formátummódosítás 2024-ben lép életbe.