2024. április 28. 14:46
KezdőlapSuperbikeBautista ismét leiskolázta a mezőnyt, Petrucci első dobogós helyezését szerezte a piros...

Bautista ismét leiskolázta a mezőnyt, Petrucci első dobogós helyezését szerezte a piros zászlóval félbeszakított futamon

Piros zászlót, hatalmas csatákat, és drámai fordulatokat tartogatott a Superbike-világbajnokság brit állomásának utolsó futama. Álvaro Bautista ismét tanúbizonyságot adott zsenialitásáról, Jonathan Rea viszont a jó kezdés ellenére gyengébb futamot teljesített.

Ismét Álvaro Bautista kapta el a legjobban a rajtot, de Toprak Razgatlıoğlu fordult elsőként az egyes kanyarba. Nem kellett sokat várni a futam első drámájáig, hiszen Tom Sykes, Loris Baz és Michael Ruben Rinaldi is érintett volt egy bukásban, amelynek következtében piros zászlóval félbe kellett szakítani a futamot.

Rinaldi körül óriási volt a sürgés-forgás a pálya mellett, mivel még mindig ott feküdt a füves részen, míg Sykes és Baz sértetlenül el tudta hagyni a bukás helyszínét. Az olasz versenyzőt végül sikerült hordágyon a mentőautóba helyezni, és jelezték, hogy Rinaldi eszméleténél van.

Az új versenytávot 22 körben határozták meg gyorsított rajtprocedúrával. A bukásban érintett három versenyző nem állt fel a rajtrácsra az újraindítás során.

Ismét Bautistának sikerült a legjobban a rajt, mögötte Rea és Razgatlıoğlu érkezett. A Kawasaki versenyzője az utolsó szektorban elmért egy kanyart, így török riválisa azonnal elé került. A következő körben a 11-es kanyarban Razgatlıoğlu messziről indított egy támadást, melynek következtében kissé kibillentette Bautistát a ritmusából, így nem csak ő, hanem Rea is el tudott menni mellette.

Az első három pilóta közül Bautista bizonyult a leggyorsabbnak, viszont elkövetett egy hibát, így egérutat adott az előtte motorozó kettősnek. A spanyol pár kanyar alatt ledolgozta a hátrányát, és sikerült megszereznie a második helyet néhány körrel később. A manővert követően Rea meglehetősen visszaesett, mögötte csapattársa, Lowes érkezett, aki nagyszerű tempót diktált a negyedik helyen.

Razgatlıoğlu és Bautista előnye több mint egy másodpercre duzzadt Rea-vel szemben. A futam feléhez érkezve a spanyol folyamatosan támadta a Yamaha versenyzőjét, majd sikerült is megelőznie, de Razgatlıoğlu nem hagyta magát, amint alkalma nyílt rá, azonnal bedobta a motort Bautista elé.

A Ducati versenyzője nem sokat altatott, újra az élre állt, és fokozatosan kezdett elnyúlni Razgatlıoğlutól.  Míg Bautista előnye egyre csak nőtt, Petrucci megelőzte Rea-t, és azonnal képes volt előnyt kiépíteni a Kawasaki versenyzőjével szemben, viszont török versenytársától közel 6 másodpercre volt. Rea tempója jelentősen visszaesett, hiszen rövid időn belül Redding is megelőzte.

Végül Bautista nem talált legyőzőre, három másodperces előnyben szerezte meg győzelmét Razgatlıoğlu előtt. Petrucci végzett a harmadik helyen, aki ezzel első Superbike-világbajnokságban elért dobogós helyezését ünnepelhette.

A futam végeredménye: