back to top
2024. július 27. 02:30
KezdőlapMotoGPBírálta Marc Márquezt a Ducati csapatfőnöke, nem fogadja el a magyarázatát

Bírálta Marc Márquezt a Ducati csapatfőnöke, nem fogadja el a magyarázatát

Davide Tardozzi szerint nem elfogadható magyarázat, hogy Marc Márquez azért esik sokat, mert próbálkozik a gyenge Hondával. A gyári Ducati csapatfőnöke hozzátette, vannak dolgok, amelyeket papíron meg lehet tenni, de egy ekkora bajnoknak nem szabadna.

Marc Márquez a 2020-as, a sérülése miatt lényegében teljes egészében kihagyott szezonját leszámítva eddig élete legrosszabb idényét futja a MotoGP-ben. A spanyol versenyző nyolc forduló alatt mindössze 15 pontot gyűjtött, amivel a tabella tizenkilencedik helyét foglalja el. A Honda versenyzője ráadásul még egyetlen főfutamot sem fejezett be, hiszen háromszor kiesett, ötször pedig el sem indult.

A mélyrepülés egyik oka, hogy Márquez rengeteget bukik, eddig ő esett el a legtöbbször az év során. Erre rendszerint azt a magyarázatot adja, hogy kockáztatnia kell, hogy a Hondával legalább az élmezőnyben küzdhessen. A japánok motorja kétségtelenül elmarad az európai gyártókétól, ennek ellenére Davide Tardozzi szerint mindez nem megfelelő érv.

„Többet próbál csinálni, mint amennyit a motor lehetővé tesz számára – nyilatkozta a gyári Ducati csapatfőnöke az AS-nek. – Szerintem nem szabadna elesnie, és a bokszba kellene vinnie a motort. Nem fogadom el, hogy próbálkozik, és bukik. Ezzel mit nyer az ember? Ő egy nagyon erős személyiséggel rendelkező ember, az ötödik hely pedig nem illik a karakteréhez, de úgy vélem, valakinek meg kellene mondania neki, hogy jobb lenne másképpen gondolkodnia. Ez az én álláspontom.”

Márqueznek már volt pár afférja a Ducati valamelyik pilótájával. Hogy csak a legutóbbi eseteket említsük, a mugellói időmérőn Francesco Bagnaiával volt konfliktusa, a sachsenringi második edzésen elesett, és motorja nekiment Johann Zarco gépének, míg Assenben Enea Bastianininek ment neki, miközben maga mögé nézett. Ezek természetesen az olasz szakember tetszését sem nyerték el.

MotoGP, Davide Tardozzi, Sepang teszt 2023
Tardozzi kritizálta Márquezt (Fotó: MotoGP Media)

„Néhány olyan tettét bírálom, amelyeket egy olyan bajnoknak, mint Marc Márquez, nem szabadna csinálnia – fogalmazott Tardozzi. – Marc persze azt mondja, hogy a szabályok lehetővé teszik számára, hogy bizonyos dolgokat megtegyen, amikor nehéz helyzetbe kerül. Igaza van, de úgy gondolom, hogy egy olyan bajnoknak, mint ő, szerényebbnek kéne lennie, látnia kellene, milyen szinten van.”

A 64 éves szakember ezzel az íratlan szabályokra utalt, azon belül is leginkább arra, amikor az időmérőn Márquez beáll valamelyik riválisa mögé, és a tőle kapott szélárnyék segítségével próbál jobb időt elérni. Ez Portimãóban pole pozíciót eredményezett, míg Le Mans-ban és Mugellóban szintén első sor lett belőle, de Tardozzi nem helyesli ezt a magatartást.

„A Hondának nem segít azzal, hogy Mugellóban második lett a rajtrácson, mert a motorjának nem ez volt a [valós] pozíciója, és amit csinál, az nem tetszik a szurkolóknak – magyarázta. – Nekem pedig ez nem tetszik, mivel egy olyan bajnokot, mint Marc, tisztelni kell, mert nagyon bátor. Ő tényleg minden idők öt legjobb versenyzője közé tartozik, és nem rombolhatja le az imázsát bizonyos cselekedetekkel. Emlékszem, amikor korábban, Mugellóban Maverick [Viñalest] követve ment be a bokszba. Vannak dolgok, amelyeket nem csinálunk meg, és amelyeket a bajnokoknak nem szabadna megtenniük. Ez az én véleményem, de igaza van, amikor azt mondja, hogy a szabályok ezt lehetővé teszik.”

Azok után, hogy a 2010-es évek jelentős részében Márquez uralta a MotoGP-t, a Ducati pedig legjobb esetben is csak megszorongatni tudta őt, most fordult a kocka: az olasz gyártó dominálja a sportágat, a nyolcszoros világbajnok pedig szenved. Tardozzi azonban ez utóbbinak nem örül. „Marc Márquez nem ellensége a Ducatinak, hanem ellenfele, ami más – szögezte le. – Utálok egy bajnokot látni, aki szenved.”