back to top
2024. május 03. 10:14
KezdőlapMotoGPRossi meghozta élete egyik legnehezebb döntését, de még aznap csodálatos hírt kapott

Rossi meghozta élete egyik legnehezebb döntését, de még aznap csodálatos hírt kapott

Valentino Rossi elárulta, pontosan mikor és milyen körülmények között döntött el, hogy visszavonul a MotoGP-től. Ebből kiderült, hogy ez lényegében egybeesett azzal, hogy megtudta, édesapa lesz.

Valentino Rossi a számos egyéb rekord mellett azt a csúcsot is magáénak mondhatja, hogy övé minden idők messze leghosszabb pályafutása a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetében. Egyszer azonban ennek a karriernek is véget kellett érnie, és erre 2021 végén került sor. A kilencszeres világbajnok elárulta, mikor és milyen körülmények között hozta meg a döntést a visszavonulásról.

A legnagyobbak közül sokan már egy-két szezonnal azután abbahagyják, hogy érzik, nincs már esély az újabb világbajnoki címre. Rossi azonban nem ilyen volt: a Doktor még 12 idényt lehúzott utolsó, 2009-es végső győzelmét követően, és még a 2015-ös, az utolsó reális esélyt tartogató év után is hat esztendőn át maradt még. Utolsó győzelmét 2017-ben aratta, de a versenytés szeretetet még így is a mezőnyben tartotta.

„Az utolsó néhány évben, amikor jobban szenvedtem, erről is beszéltem Carlóval, az edzőmmel – jelentette ki Gianluca Gazzoli, egy olasz rádiós műsorvezető podcastjában. – Azt mondtuk, hogy »addig kell versenyezned, amíg tényleg nem bírod tovább, hogy utána ne bánj meg semmit«. Sok olyan pilóta volt, aki túl korán abbahagyta. Ők azonban nem tudtak távol maradni [a sportágtól]. Visszatértek, és sok mindent elrontottak.”

2021-ben már a pontszerzés sem volt egyértelmű Rossi esetében, hiszen az első nyolc futamból mindössze négy alkalommal ért célba az első tizenöt hely valamelyikén, igaz, a másik négy versenyből háromszor kiesett. Ráadásul ezek sem voltak erős pontszerzések, hiszen a legjobb helyezése a Le Mans-i tizenegyedik pozíció volt. Ekkor következett az egyik kedvenc hétvégéje, a június végi Holland TT.

MotoGP, Valentino Rossi, Petronas, Holland TT 2021
Rossi az egyik kedvenc pályáján hozta meg a végleges döntést (Fotó: MotoGP Media)

„Assen után döntöttem el, hogy abbahagyom – árulta el. – Újra versenyezni akartam, de azt mondtam magamnak, hogy »nézzük meg, hogy versenyképes vagyok-e, mert nem jöhetek ide azért, hogy tizenkettedikként végezzek«. Az asseni fontos futam volt, mert ez az egyik kedvenc pályám. Ez az egyik olyan helyszín, ahol tízszer nyertem, úgyhogy egy kicsit mindig is az otthonom volt.”

Ezzel párhuzamosan a magánéletében is gyökeres változás történt, csak akkor még nem tudtak róla barátnőjével, Francesca Sofia Novellóval. Előjelei azonban már voltak a dolognak. Az asseni verseny pedig újabb kiesést hozott Rossi számára, és a pálya szélén megszületett a fejében a végleges elhatározás az év végi visszavonulásról.

„Mielőtt elmentem, ebédeltem Francescával – emlékezett vissza. – Azt mondta, hogy »már nem szeretem a kávét, [ami] furcsa, mert mindig is szerettem a kávét, talán a következő napokban elvégzek egy tesztet«. Azt feleltem neki, hogy »rendben«, és elutaztam Assenbe. Amíg ott voltam, nem gondoltam a tesztjére. A futamon rosszul rajtoltam, buktam, Enea Bastianinivel harcoltam, és összetörtem a motort. Amikor a kavicságyban voltam, azt mondtam, »ha kell egy jel, hogy megálljak, akkor ez az«. Képzeld el a lelkiállapotomat, mert ez azt jelenti, hogy az ember feladja az életet, amely huszonöt évig megvolt neki.”

Innentől kezdve felgyorsultak az események. Rossi még aznap hazatért otthonába, és be akart számolni döntéséről barátnőjének. Ő azonban megelőzte, mert, mint kiderült, egy ennél is fontosabb híre van számára: babát vár. Rossi tehát ugyanazon a napon hozta meg élete talán legnehezebb döntését, mint amikor az egyik legszebb hírrel szembesült.

„Amikor megérkeztem, mondtam Francescának, hogy jöjjön el vacsorázni, de ő azt mondta, hogy »nem, gyere ide!« – idézte fel a történteket. – Az volt a benyomásom, hogy mondani akar nekem valamit. Minden egyszerre történt. Azon a napon tudtam meg, hogy apa leszek, amikor eldöntöttem, hogy abbahagyom a versenyzést.”