back to top
2024. május 06. 00:14
KezdőlapMotoGPRins lenne az első számú jelölt Morbidelli helyére a Yamahánál?

Rins lenne az első számú jelölt Morbidelli helyére a Yamahánál?

Miközben az események és a spekulációk csak úgy röpködnek, úgy tűnik, hogy a paddockban van mozgás Álex Rins körül is. Úgy tűnik, hogy a Yamaha nagy érdeklődést mutat a spanyol versenyző iránt.

A Yamaha 2024-es felállása még mindig kérdéses. Fabio Quartararo továbbra is biztos befutó a márka számára, de a boksz másik oldalán Franco Morbidelli az, akinek minden esélye megvan arra, hogy végül elhagyja az M1 nyergét. Az olasz-brazil azóta stagnál az eredményekben, amióta motorra ült, és úgy tűnik, hogy nem lesz többé helye az iwatai gyártónál.

Még ő maga is többször elfogadta, hogy egy másik csapatban lesz helye, sőt, még a bajnokságváltás lehetőségét is fontolóra vette, bár ez már egy másik kérdés. Minden jel arra utal, hogy Morbidelli egy űrt fog hagyni, amit a Yamahának valahogy be kell töltenie. Ennek a módnak pedig már neve is van: Álex Rins.

Június végén a Speedweek már megerősítette, hogy Rins tárgyalásokat folytat a Monster Yamaha gyári csapatával. A japánok szemet vetettek a spanyol versenyzőre, aki jó teljesítményt nyújt. A probléma a Rins HRC-vel kötött kétéves szerződésében szereplő záradékban rejlik.

Ha nem történik csoda, Morbidelli a Gresininél találhatja magát?

Lin Jarvis, a Yamaha Motor Racing vezérigazgatója már említette, hogy az iwatai székhelyű vállalat június végéig szeretné tisztázni a kérdést. Lassan július közepe van, hivatalos információ pedig nincs, bár minden jel arra utal, hogy a váltás már lezárult, vagy lezárás előtt áll.

Ha ez megtörténik, akkor Álex Rinsnek ugyanazzal a problémával kellene szembenéznie, mint amin a Yamaha most keresztülmegy. Morbidelli motorja egyáltalán nem tűnik versenyképesnek, de a másik oldalon Quartararo már többször figyelmeztetett, hogy aki felül rá, az hibát követ el, mert az M1-es nem áll készen arra, hogy jó pozíciókért küzdjön.

Mindenesetre Rins helyzete a Hondánál korántsem idilli. Ne feledjük, hogy az LCR nem csak egy szatellitcsapat, hanem a HRC többször nem engedte, hogy kipróbálja az új Kalex futóművet, amit Rins azonban szeretett volna. Bár egyelőre ő az egyetlen, aki a 2023-as szezonban eddig dobogós helyezést szerzett a Hondának egy versenyhétvégén.