2024. április 27. 12:05
KezdőlapMagyarokRangos eseményen helytálltak a fiatal magyar motokrosszosok

Rangos eseményen helytálltak a fiatal magyar motokrosszosok

Katona Áron és Zanócz Noel is a középmezőnyben zárt a junior motokrossz-világbajnokságon. Ami a Hungarian Motorsport Academy többi versenyzőjét illeti, Surányi Balázs Ausztriában, míg Számadó Máté Máriapócson bizonyult legyőzhetetlennek.

Romániában tartották a jövő generációjának egyik legrangosabb erőpróbáját, a FIM Motokrossz Junior Világbajnokságot. A 11-16 évesek között két akadémiai versenyzőnk is rajthoz állt, Katona Áron az MX85-ben, Zanócz Noel pedig az MX125-ben. A szombati napon tartott kvalifikáción nagyszerű eredményeket értek el a fiúk: Katona közel egy másodperccel volt gyorsabb mindenkinél a csoportjában, így végül abszolút első időt futva választhatott rajthelyet a vasárnapi futamokra. Noelnek is remekül sikerült az időmérés, harmadik helyen végzett a csoportjában, összetettben pedig az ötödik helyre kvalifikálta magát. A vasárnapi első futamon Katonának nem jött ki a lépés a rajtnál, visszacsúszott a 10. helyig, majd egy bukáson túljutva végül a 12. pozícióban zárt. A második futam rajtja jobban sikerült, mint az elsőé: ebben a futamban is a középmezőnyben küzdött nagyot az ajkai tehetség, végül a 10. helyen intették le, így összesítésben a 11. lett a Világbajnokságon.

A 125 köbcentis motoron ülő Zanócz Noelnek az első futam egy igazi adok-kapok volt, a rajt sem a legjobban alakult a számára, de így is sikerült az első tízben zárnia. A második futamban folytatódott a küzdelem az élboly után, végül a 13. helyet kaparintotta meg Noel, aki így is a legjobb magyar versenyzőként zárt az összetettben, és a nagyon előkelő 9. helyen végzett.

Surányi Balázs ott folytatta, ahol egy héttel ezelőtt abbahagyta: a cseh bajnoki futamok után Ausztriában sem talált legyőzőre a 16 éves versenyző, aki ismét 100%-os teljesítményt nyújtott a Supermoto S3 mezőnyében.

Számadó Máté ezúttal a gyorsasági pályát egy kisebbre cserélte, és Máriapócson mutatta meg, mit is tud egy számára nem annyira ismert szakágban: az SSP300-as kategóriában tett kitérőjét inkább edzésnek szánva mind a két futamát magabiztosan nyerte meg a vasárnapi nap folyamán.