back to top
2024. május 04. 09:01
KezdőlapMotoGPÍgy vélekedik Andrea Dovizioso a MotoGP új formátumáról

Így vélekedik Andrea Dovizioso a MotoGP új formátumáról

Andrea Dovizioso visszatekintett a MotoGP-ben töltött éveire, és elmondta, mi a véleménye az újonnan bevezetett sprintfutamokról.

Andrea Dovizioso egy hónapja hivatalosan is MotoGP-legendának mondhatja magát. Az olasz a júniusi mugellói hétvége alkalmával került be a „Hírességek Csarnokába”.

Vajon mi hiányzik neki legjobban a MotoGP-ben töltött időszakból?

„Amikor egy világbajnokságon motorozol és a bajnoki címért küzdesz, másképp éled meg az évet, az adrenalinnal és mindennel együtt. Másrészről viszont az életem most sokkal nyugodtabb. Ha az ember folyamatosan a maximumot akarja nyújtani, az nagyon stresszes. Sok esetben feszegetni kell a határaidat, sok eseményen kell részt venned, és vannak kötelezettségeid… Ez normális. Mégis, a MotoGP-ben a bajnoki címért küzdeni nagy dolog. Követik az emberek, nyomást gyakorolnak rád, és örülnek, ha nyersz, és ez tényleg nagyon felemelő érzés. Ezt megtapasztalni valami hatalmas élmény, ami nyilván hiányzik.”

Fogalmazzunk így: hiányoznak azok az évek, amikor versenyképes voltam. Egyébként kifejezetten stresszes és fárasztó.”

Hatalmas megtiszteltetésben részesült Andrea Dovizioso

Miután Andrea Dovizioso és a Ducati 2020-ban eltávolodott egymástól, 2021 őszi Yamaha-visszatérése híresen minden volt, csak nem koronázta siker. Az aktuális M1-essel a 24-szeres GP-győztes egyetlen top10-es helyezést sem ért el. A 2022-es hazai versenyén, Misanóban vonult vissza.

Dovi tehát csak a néző szerepéből ismerte meg a sprintformátumot. Szívesen indult volna még egy nagydíjon az új formátummal?

„Igen, miért ne, még akkor is, ha az én tulajdonságaim valószínűleg nem a legmegfelelőbbek ehhez az új formátumhoz, de ez mindig attól függött, mennyire voltál versenyképes abban az évben. Szóval 2017-ben vagy 2018-ban lehet, hogy a sprintfutamot szerettem volna. Úgy gondolom, hogy ezzel a hétvégi formátummal is jobban számít, hogy ki a legjobb. Sokat változott a MotoGP az elmúlt időszakban. Már az első edzéstől kezdve gyorsnak kell lenned. Két edzés után jön a kvalifikáció, aztán szombaton már versenyzel. Ez megváltozott, de az én szemszögemből nézve a motorok még inkább. A sprint az én szemszögemből érdekes, de nagyon megterhelő a versenyzők számára.”