back to top
2024. május 02. 22:15
KezdőlapMotoGPA nagy riválistól, a Superbike-ból vagy a Moto2-ből igazolhatja le a Honda...

A nagy riválistól, a Superbike-ból vagy a Moto2-ből igazolhatja le a Honda Rins utódját?

Korántsem egyértelmű, ki lesz Álex Rins utódja, amennyiben valóban távozik az LCR Hondától. A legvalószínűbbnek tűnő három versenyző Iker Lecuona, Jake Dixon, valamint Franco Morbidelli.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a hírek szerint Álex Rins máris távozni készül az LCR Hondától, és a Yamahához tart. Mindezt Carlo Pernat, Enea Bastianini és a Moto2-ben versenyző Tony Arbolino menedzsere jelentette ki nemrég. Amennyiben igaza lesz, felmerül a nyilvánvaló kérdés: ki lesz az utódja az idei Amerikai Nagydíj győztesének?

Rins lenne az első számú jelölt Morbidelli helyére a Yamahánál?

Sokakban felmerülhet Ogura Aj neve, aki jelenleg szintén a Moto2-ben szerepel, és mind a középső géposztályban, mind korábban a Moto3-ban a Honda csapatának színeiben indult. Nem véletlen, hogy az utóbbi időszakban sokszor szóba került az LCR kapcsán, ám ha szerződtetik, vélhetően akkor sem Rins, hanem Nakagami Takaaki helyére fog érkezni.

A japánoknak tehát máshonnan kell keresgélniük, és a Crash.net összeszedte, ki az a három pilóta, akik leginkább kézenfekvő megoldást jelenthetnek. Az első szintén házon belülről jönne, hiszen Iker Lecuona a Hondánál versenyez a Superbike-ban, és idén már kétszer is be kellett ugrania a gyári MotoGP-istállóhoz előbb Marc Márquez, majd Joan Mir helyettesítésének céljából. Bár a Superbike-vb-n nem nyújt meggyőző teljesítményt, a spanyol motoros mellett szól, hogy két (szinte) teljes idény van a háta mögött a királykategóriában, és az idei állandó mezőnyből csak Raúl Fernández fiatalabb nála.

Vele ellentétben Jake Dixon esetében fel sem merül a kérdés, hogy nevezhető-e még ifjoncnak, hiszen négy évvel idősebb Lecuonánál. A brit pilóta ugyanakkor remek formába lendült a Moto2-ben, és azok után, hogy Mugellóban és a Sachsenringen is dobogóra állt, a Holland TT-n megszerezte első győzelmét a kategóriában. Ennek következtében feljött a tabella harmadik helyére, és bár Arbolinótól és Pedro Acostától jócskán le van maradva, a két bajnokaspiráns közül vélhetően egyik sem elérhető a Honda számára, így a jelenlegi állás alapján rövid távon Dixon lehet a legjobb választás a Moto2-ből.

A harmadik jelölt pedig Franco Morbidelli, akinek Rins átvenné a helyét a másik japán gyártónál. Az olasz motorost a Ducatival is szóba hozták, de ott Fabio Di Giannantonio helyére Arbolino a legesélyesebb, a többi ülés esetében pedig nem borítékolható, hogy lesz mozgás. A háromszoros MotoGP-futamgyőztes számára ez esetben a Honda jelentheti a menekülőutat.

Így néz ki most Álex Rins lába a sípcsonttörés után (videó)

Persze egyelőre semmilyen hivatalos információ nincs Rins távozásáról, így a Honda legfeljebb a színfalak mögött keresi az utódját. A 27 éves versenyző jelenleg lábadozik az Olasz Nagydíj sprintfutamán elszenvedett síp- és szárkapocscsonttöréséből, és az a célja, hogy a Brit Nagydíjra visszatérjen. Persze nem kizárt, hogy addigra bejelentik, hogy 2024-ben is az LCR motorosa lesz-e.