back to top
2024. május 21. 12:45
KezdőlapMotoGPHárom és fél hónap után így száguldott Pol Espargaró egy Yamahán (videó)

Három és fél hónap után így száguldott Pol Espargaró egy Yamahán (videó)

Pol Espargaró először ült motoron azóta, hogy Portimãóban súlyos sérülést szenvedett. A GasGas versenyzője Barcelonában motorozott, hogy aztán a Goodwoodi Sebességfesztiválon is ott legyen.

Pol Espargaró március 24-én, a Portugál Nagydíj második edzésén szenvedett súlyos balesetet. A bukás után rögtön látszott, hogy komoly a baj, a spanyol pilótát végül állkapocs-, borda-, hát- és nyaksérülésekkel szállították kórházba. Az elmúlt három és fél hónap során szó sem lehetett arról, hogy motorra üljön, most viszont megtört a jég.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a 32 éves motoros Barcelonában vezetett először bármilyen kétkerekű versenygépet. Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy mindez egy Yamahán történt meg, ám erre is van logikus magyarázat. Az R1-esről, vagyis a japánok Superbike-motorjáról van ugyanis szó, amelyből a KTM nem rendelkezik. MotoGP-gépen pedig korlátozva van a tesztelés.

Még mielőtt elindul a szezon második fele, Pol Espargaró új kihívás elé néz

Espargaró többször is beszélt arról, hogy a rehabilitáció során min ment keresztül. Elárulta, hogy az állkapocscsonttörése miatt az első hetekben nem volt képes enni, és hetente körülbelül két és fél kilogrammot veszített, ráadásul ennek nagy része izom volt. Nemrég pedig arra is fény derült, hogy a csigolyasérülései miatt másfél centiméterrel alacsonyabb lett, mint a balesete előtt.

A történteket természetesen nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nehéz volt kibírni. A nyolcszoros MotoGP-dobogós nem csinált titkot abból, hogy egy ponton komolyan elgondolkozott azon, hogy abbahagyja a versenyzést, és valami másba kezdjen bele. Elmondása szerint a nehéz pillanatokon családja, azon belül is leginkább felesége segítette át.

A júniusi futamok előtt Espargaró megfogalmazta azon kívánságát, hogy a három hétvége egyikén szeretne visszatérni, amennyiben ez lehetséges. A vizsgálatok során azonban kedvezőtlen eredmények születtek, így Mugellóban, a Sachsenringen és Assenben sem lehetett ott. Pontosabban utóbbi helyszínen igen, de csak azért, mert meglátogatta a csapatát a Holland TT hétvégéjén.

A Brit Nagydíjon viszont már tényleg visszatérhet a mezőnybe, de nem ez lesz az első alkalom, hogy közönség előtt motorozik a sérülése óta. Ezen a héten ugyanis számos más MotoGP-versenyző mellett ott lesz a Goodwoodi Sebességfesztiválon. Espargaró a csütörtöki, illetve a pénteki napon fog motorra pattanni, aki pedig kíváncsi a visszatérésére, ezen a linken tudja követni az eseményeket.