back to top
2024. május 05. 04:26
KezdőlapMotoGPMarc Márquez „taxisofőrnek” állt egy fontos cél érdekében (videó)

Marc Márquez „taxisofőrnek” állt egy fontos cél érdekében (videó)

Legkésőbb 2027-től a MotoGP-ben használt üzemanyagnak 100 százalékban nem fosszilisnak kell lennie. A Repsol most egy különleges kampánnyal hívta fel a figyelmet a bioüzemanyag témájára.

A MotoGP szervezői komoly erőfeszítéseket tesznek a sport környezetbarátabbá tételéért: 2024-től mindhárom géposztályában az üzemanyag legalább 40 százaléka nem fosszilis eredetű lesz.

Ezt követően 2027-től az üzemanyag 100 százalékban nem fosszilis nyersanyagokból fog állni.

Ha azonban a gyárak beleegyeznek, ez akár már 2026-ban is megvalósulhat. Ami fix, hogy az egyes gyártók továbbra is együttműködhetnek az üzemanyag-beszállítójukkal, a Honda esetében a Repsollal.

A Repsol már 2022 novemberében tesztelt Marc Márquezzel egy RC213V-S motorral a Jarama pályán bioüzemanyaggal, amelyet a spanyol vállalat technológiai laboratóriumában fejlesztettek ki.

Hogy felhívja a figyelmet a témára, a szponzor Repsol most a nyolcszoros világbajnokot egy 100 százalékban megújuló üzemanyaggal megtankolt autóval, konkrétabban Honda Civic TypeR-rel küldte végig Madrid utcáin: a Puerta de Alcalától a Plaza de Colón, a Paseo de la Castellana és a Plaza de Cibeles téren át a Santiago Bernabéu stadionig.

A spanyol szupersztár újra és újra megállt, hogy a járókelőket egy rövid túrára invitálja, és beszélgessen velük:

Ezek az üzemanyagok olyan alternatív nyersanyagokból készülnek, mint a használt étolaj, a mezőgazdasági és erdészeti hulladék és az állati zsírok. Előnyük, hogy nem kell változtatni sem a jelenlegi motorokon, sem a meglévő elosztó- és töltőállomás-hálózaton ─ állítja a Repsol.