back to top
2024. május 03. 04:36
KezdőlapSuperbikePolitikai okokból nem az eredeti helyszínen rendezik a Superbike-vb szezonzáróját

Politikai okokból nem az eredeti helyszínen rendezik a Superbike-vb szezonzáróját

A Superbike-világbajnokság hivatalos honlapján bejelentették, hogy elmarad az argentínai forduló, amely a sorozat idei szezonzárója lett volna. Sajtóértesülések szerint a jerezi pálya adhat otthont így az utolsó futamnak, de nem az eredeti időpontban.

Változik a Superbike-világbajnokság versenynaptára, ugyanis törölték az argentínai fordulót. A hírt már egy héttel ezelőtt megszellőztette a német sajtó, végül hétfőn jelentették be, hogy a mezőny nem fog ellátogatni a San Juan Villicum versenypályára. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy csökken a versenyhétvégék száma.

Az eredetileg tervezett szezonzárót politikai, illetve gazdasági okokból törölték el. Az országot elképesztő mértékű válság sújtja, májusban 114 százalékos volt az infláció. Az azt megelőző hónapban pedig az országot 2019 óta vezető elnök, Alberto Fernández bejelentette, hogy nem indul újra a pozícióért a következő választáson.

Ráadásul San Juan tartományban nemrég rendeztek választásokat, ennek eredményeképpen pedig kormányváltás történt. Ami pedig az országos választásokat illeti, azt egy héttel a Superbike-futam tervezett időpontja után, október 22-én rendezik. Ennek tudatában a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna, a promóteri feladatokat ellátó Grupo OSD, valamint a San Juan-i kormány döntése alapján felfüggesztették az eseményt.

Superbike-világbajnokság, Scott Redding, Michael Ruben Rinaldi, Ducati, Jerez 2021, vasárnap
Állítólag Jerezben pótolhatják az argentínai fordulót (Fotó: World Superbike Media)

Mindemellett az argentínai futam helyzetén az sem segít, hogy Leandro Mercado tavaly év végi távozásával nincs helyi pilóta nemhogy a Superbike-, de még a Supersport- és a Supersport 300-vb-n sem. Persze hozzá kell tenni, hogy a most 31 éves versenyzőnek nem termett sok babér, hiszen 214 futamon egyszer sem állt dobogóra, sőt, csupán a hatodik hely volt a legjobbja.

A versenynaptár így tizenegy fordulósra csökkent, de ez csak ideiglenes helyzet, hiszen a Dorna hamarosan bejelenti az új helyszínt. A SPEEDWEEK.com értesülései szerint ez Jerez lesz, ám ez esetben az időpont is változik, hiszen az október 13-a és 15-e közötti hétvége már foglalt. Ennek következtében a szezonzárót egy héttel korábban rendeznék.

Ha mindez megvalósul, akkor a három bajnokság egy tripla hétvégével zárul, hiszen szeptember 22-e és 24-e között Aragónban, egy héttel később pedig Portimãóban csapnak össze a pilóták. A jerezi pálya egyébként 1990-ben adott először otthont a Superbike-vb-nek, majd 2013 és 2021 között 2018 kivételével minden alkalommal fogadta a mezőnyt. Az utolsó hétvége sajnos rossz emlékeket ébreszt, hiszen akkor veszítette életét Dean Berta Viñales a Supersport 300 első futamán.