back to top
2024. május 17. 10:48
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: A következő nagy baleset nem csak a karrieremnek vethet véget

Marc Márquez: A következő nagy baleset nem csak a karrieremnek vethet véget

Marc Márquezről nemrég jelent meg egy önéletrajzi könyv. A spanyol versenyző ebben többek között olyan témákról beszél, mint a kitartás, az esetlegesen bekövetkező újabb nagy baleset vagy a sikerkorszaka.

Bár Marc Márquez csak 30 éves, és még ki tudja, meddig tart a sportolói karrierje, pályafutása már így is elég mozgalmasra sikerült. Ezeket az eseményeket dolgozza fel a júniusban megjelent ’Being Marc Márquez’ (hivatalos magyar cím még nincsen, de szó szerint ’Marc Márqueznek lenni’) önéletrajzi könyv. A mű nyolc fejezetből épül fel, amelyek mindegyike egy-egy fontos témát jár körül, a Motor Sport Magazine pedig kigyűjtött néhány idézetet belőle.

Nyolc vb-cím nyolc fejezetben, avagy út a csúcsról a mélybe Marc Márquez szemével

Márquez az elmúlt három évben nem volt rendben fizikailag, hiszen a 2020-as szezonnyitón elszenvedett balesetének következményeit még mindig érezte a motorozás során. Az idei szezonra ebből a szempontból tökéletes állapotban érkezett meg, de az eredmények továbbra sem akarnak jönni. Ennek ellenére aligha fogja feladni, hiszen az eddig sem volt a szokása.

„Ha látok egy falat, átmegyek rajta, ez ilyen egyszerű – fogalmazott arról, hogy mennyire kitartóan szokott próbálkozni a céljai megvalósításával. – Nem számít, hányszor megyek át, vagy milyen erősen ütközöm neki a fejemmel. Nem állok meg, amíg át nem megyek a falon. Mindig is ez volt a hozzáállásom, és ez soha nem fog megváltozni.”

Egy ponton azonban Márqueznek is be kell látnia, hogy a visszavonulást kell választania. Persze azt nem lehet tudni, hogy ez a pont mikor jön el, abban pedig csak reménykedhetünk, hogy nem egy újabb nagy bukás hozza el pályafutásának végét, vagy okoz valami még rosszabbat számára. „Nagyon jól tudom, hogy a következő nagy baleset nemcsak a karrieremnek vethet véget, hanem az egész életemre kihatással lehet” – jelentette ki.

Ahogyan a legtöbb két- vagy négykerekű versenyzőnél ez lenni szokott, Márquezre is igaz, hogy ha nem a pályán küzd, akkor is szomjazik az adrenalinra. Nála azonban ez nem pusztán azt jelenti, hogy például vágyik a sebességre, hanem ennél jóval többet. „A maximális adrenalinra van szükségem a lehető legrövidebb idő alatt, és a határon kell lennem” – árulta el.

A MotoGP veteránja saját pályafutása alapján ezt javasolja Marc Márqueznek

A cikk szerzője, Mat Oxley szerint Márquez „a MotoGP Ayrton Sennája”. A néhai háromszoros Forma–1-es világbajnok és a Honda versenyzője között kétségtelenül vannak hasonlóságok: a brazil pilóta kíméletlen volt a pályán, mindenáron győzni akart, és már-már spirituális módon beszélt a saját határainak a megközelítéséről, illetve átlépéséről. Az első kettő egyértelműen igaz Márquezre is, ami pedig a harmadikat illeti, pályafutása csúcsán ő is átélt valami hasonlót.

„Az életem olyan volt, mint egy rakéta – utalt arra az időszakra, amikor sorozatban nyerte a vb-címeket. – Mindig csak szálltam, egyre gyorsabban, még magasabbra, fel a fény felé. Csodálatos utazás volt, de azt hittem, ez a normális. Bármilyen furcsán is hangzik, amikor az ember igazán gyors, a motorozás nem tűnik nagy erőfeszítésnek. Amikor megvan a flow, az fantasztikus érzés. Ez utoljára 2020-ban, Jerezben jött össze.”