back to top
2024. május 17. 09:44
KezdőlapMotoGPKülönleges szerepet szán Marc Márqueznek a MotoGP új kulcsfigurája

Különleges szerepet szán Marc Márqueznek a MotoGP új kulcsfigurája

A MotoGP idén kinevezett kereskedelmi igazgatója szerint nagy lehetőségek vannak a sportágban, ami az új nézők bevonzását illeti. Don Rossomondo a versenyzőket tartja kulcsfiguráknak ebből a szempontból, közülük is különösen Marc Márquezt.

Áprilisban új ember érkezett a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dornához. Don Rossomondo a vállalat kereskedelmi igazgatója lett, és azóta a sorozat televíziós és médiapiaci jogai, a globális partneri kapcsolatok, valamint a digitális folyamatok tartoznak a felelősségi körébe. Az amerikai szakember korábban az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA globális partnerségekért és a médiáért felelős alelnöke volt, így tudja, hogyan kell még népszerűbbé tenni egy globálisan egyébként is nézett sorozatot.

Rossomondo nemrég az El Periodico nevű spanyol lapnak adott interjút, amelyben erről a feladatáról is beszélt. Ebben kijelentette, hogy „a MotoGP tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy új nézőket vonzzon be”, illetve úgy véli, hogy a sportágban „hihetetlen potenciál van a határok feszegetésére és az új lehetőségek megragadására”. Ennek megvalósításában pedig szerinte a pilótáknak kell kulcsszerepet vállalniuk, akiket „a show hőseinek” nevezett.

„A nagyvállalatoktól és a befektetőktől kezdve a médián át a rajongókig mindenféle embert be fogunk vonzani, és meg fogjuk mutatni nekik, hogy a sportágunk mennyire látványos – fogalmazott. – A szurkolók és a versenyzők közötti kapcsolat áll a munkánk középpontjában. A pilótáknak meg kell érteniük, hogy ők a sztárok, akikben megvan a potenciál arra, hogy több nézőt vonzzanak be. Ők a hősök, és rendkívül fontos, hogy ezt megértsük.”

A jelenlegi mezőnyből egyvalaki egyértelműen kiemelkedik a többiek közül mind az eredményesség, mind az ismertség és a népszerűség tekintetében, és nagy megosztottságot tud generálni a közönség körében. Ez a versenyző természetesen Marc Márquez, aki ennélfogva a középpontjában állhat a Dorna, illetve Rossomondo tervének.

Marc Márquez vezetési stílusa már nem működik a MotoGP-ben?

 

„Több olyan versenyző is van, aki felveheti ezt a szerepet – mondta az amerikai szakember. – Aki viszont a legjobban képviseli a MotoGP értékeit és szellemiségét, az Marc. Ő segíthet nekünk abban, hogy a MotoGP-t rakétaként vigyük felfelé.” Hozzátette, erről a tervéről már az általa a sportág legjobb nagyköveteként is emlegetett spanyol motorossal is beszélt.

Márquez azonban évek óta szenved ilyen-olyan okokból. Az előző három szezonban fizikailag nem volt tökéletes állapotban a 2020-ban elszenvedett súlyos sérülése miatt, most pedig túl sokat kockáztat a gyenge Hondával, aminek következtében már idén is volt több kisebb sérülése. A nyolcszoros világbajnokkal kapcsolatban hónapok óta megy a találgatás, hogy kitölti-e a jövőre lejáró szerződését a japánoknál, és Rossomondo szavai alapján könnyen lehet, hogy a Dornánál nemleges választ szeretnének erre a kérdésre, és erősebb motoron akarják látni őt.