back to top
2024. május 19. 12:21
KezdőlapMotoGPNyugalomra inti Marc Márquezt ellenfele, akit talán pont ez gátol meg a...

Nyugalomra inti Marc Márquezt ellenfele, akit talán pont ez gátol meg a nagy áttörésben

Johann Zarco úgy véli, Marc Márqueznek nyugodtságra és bölcsességre van szüksége, hogy elkerülje a súlyos sérülést. Ami saját magát illeti, a francia versenyző továbbra sem tett le a világbajnoki címről.

Marc Márqueznek nagyon nem úgy alakul az idei szezonja, ahogyan eltervezte. A spanyol versenyző egyelőre nem fejezett be vasárnapi futamot a 2023-as idényben, azt viszont elmondhatja magáról, hogy ő esett el a legtöbbször a mezőny tagjai közül. Ráadásul nem egyszer előfordult, hogy ez azután történt meg, hogy ütközött valamelyik riválisával.

A futamok több mint felét kihagyta, de így is Marc Márquezé a legtöbb bukás az idei szezonban

Az idénynyitó Portugál Nagydíj elején Jorge Martínnak ment neki, majd az ütközés után motorja irányíthatatlanul vágódott bele Miguel Oliveira Apriliájába. Az asseni időmérőn Enea Bastianininek ment neki hátulról figyelmetlenségből, míg nyolc nappal korábban, a sachsenringi második edzésen elesett, és Hondája belecsúszott Johann Zarco Ducatijába. A francia versenyző most elmondta a véleményét Márquez helyzetéről.

„[Annak tudatában hogy] mennyi ideje van a Hondánál, lehet, hogy kicsit több nyugodtságra és kontrollra van szüksége, mivel nem tud a győzelemért menni, mert a motor jelenleg nem [alkalmas] erre – nyilatkozta a Motosannak. – Lehetne kicsit türelmesebb vagy bölcsebb, hogy ne sérüljön bele a bukásokba. A MotoGP-motorok most nagyon gyorsak, de mi is jobban kontrolláljuk őket, nem az a helyzet, mint korábban. Úgy gondolom, hogy a MotoGP-ben nem lehet jól előzni érintkezés nélkül, bár mindig tisztelni [kell a másikat]. Szerintem azonban ez kontaktsport. Szeretem irányítani a motort, és kézben tartani a helyzetet, [de] ha nem tudom, nem szeretetek a szükségesnél többet kockáztatni. Mindig nagy szenvedéllyel igyekszem a legjobbat kihozni magamból a motoron, ami szerintem nagyon fontos dolog. A korral több kontroll és kevesebb őrültség van az emberben, ezen a szinten fontos, hogy jobban irányítson.”

Ami az összeéréseket illeti, Sito Pons, a Moto2-ben szereplő Pons Wegow Los40 csapatfőnöke aligha ért vele egyet, hiszen nemrég kifakadt, miután Álex Márquez hasonló véleményt fogalmazott meg. Az viszont biztos, hogy Zarco a futamok végén általában jól teljesít, az elején viszont sokszor rengeteget veszít, aminek következtében aztán már nincs esélye a győzelemre.

Nevetségesnek tartja Álex Márquez álláspontját az ütközésekről a Moto2-es csapatfőnök

„Motorosként az a jó tulajdonságom van, hogy ha valamit megértettem, gond nélkül meg tudom ismételni – fogalmazott. – A futamok befejezése csak egy technikai kombináció [eredménye], ami lehetővé teszi, hogy erős legyek, de továbbra sem teszi lehetővé, hogy nyerjek. Az első három kanyar döntő lehet, de ez olyan, mint a póker, ahol szerencsét kell próbálni. Most egy kicsit agresszívabbnak kell lenni, hogy az ember ne veszítsen pozíciót. Próbálkozni kell: ha előz, jó, ha nem, lemarad az élen álló versenyzőktől.”

Zarco már 19 dobogós helyezésnél tart a királykategóriában, de a győzelem még mindig nem jött össze neki. Még 2021-ben sem, amikor saját elmondása szerint még a mostaninál is jobb motorral rendelkezett, és ezt az eredményei is alátámasztják. Az idei szezonban csapattársa, Martín eredményesebb nála, de a 33 éves pilóta még nem tett le arról, hogy egyszer világbajnok lesz.

„Szerintem ez volt az egyik legjobb szezonkezdetem, de emlékszem 2021-re, az első évemre a Pramacnál – jelentette ki. – A Ducatinak több motorja van az ellenfeleihez képest, de úgy vélem, az eddigi legjobb a 2021-es volt. Elégedett vagyok a dolgok alakulásával. Szeretnék nyerni és a dobogóra állni. Idén a sprintek miatt nehéz, de vasárnapra sokat lehet tanulni. Az álmom az, hogy MotoGP-világbajnok legyek, de ehhez győzni kell. Nem baj, ha ez az álom megvan. A próbálkozás remek jutalmat hozhat, amelyet a technikai fölénnyel meg lehet nyerni. Ráadásul azt gondolom, hogy a tapasztalatomból is profitálhatok. Úgy vélem, Jorge Martínnak, aki ráadásul fiatalabb, nagyobb esélye van megnyerni a világbajnoki címet.”