2024. április 28. 05:57
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu ott folytatja, ahol abbahagyta, Bautista helyzete egyelőre kilátástalan

Razgatlıoğlu ott folytatja, ahol abbahagyta, Bautista helyzete egyelőre kilátástalan

Toprak Razgatlıoğlu szárnyalása tovább folytatódik Mostban. A világbajnok, Álvaro Bautista katasztrofálisan kezdte a hétvégét, sem vizes körülmények között, sem szárazon nem jött ki neki a lépés. A BMW-k pedig óriási meglepetést okoztak a harmadik szabadedzésen.

Négy motorral a top 8-ban, a 2023-as Superbike-világbajnokság második edzését Mostban a Yamaha és a Ducati uralta. Toprak  Razgatlıoğlunak sikerült a legjobban a péntek, azonban az első 15 helyezett mindössze egy másodpercen belül volt egymáshoz képest.

A vizes pályán tartott első edzés csak arra volt jó, hogy a Superbike-pilóták képet kapjanak a pályáról. Az Autodrom Most 40. évfordulója alkalmából a 4-es, 11-es és 21-es kanyarokban felújítást végeztek. A biztonság szempontjából legfontosabb változtatást a 21-es kanyarban történt.

A délután 3 órakor kezdődő második edzésen ideálisak voltak a körülmények. A 25 fokos hőmérséklet és a laza felhőtakaró kellemes változatosságot jelent a két héttel ezelőtti imolai hőség után. Alex Lowes már az első gyors körén 0,5 másodperccel gyorsabb volt, mint Scott Redding délelőtt. Az első 1:33 alatti időt Jonathan Rea érte el.

A BMW számára viszont nem indult túl jól a második edzés: Michael van der Mark bukott, Garrett Gerloff pedig átszelte a kavicságyat. A holland, aki már délelőtt is csak négy kört tett meg, nem tudta folytatni az edzést, mert motorja túlságosan megsérült.

A jó körülmények ellenére a Superbike-pilóták 20 perc után még mindig messze voltak a legjobb időktől. A leggyorsabb kör egyébként Toprak Razgatlıoğlu nevéhez fűződik, amit 2022-ben a Superpole futamban futott (1:31,180) . A pole rekordot tavaly Rea állította fel 1:30,947-es idővel. Az edzés feléhez közeledve még mindig Rea vezetett, akit Lowes, Axel Bassani, Toprak  Razgatlıoğlu, Gerloff, Redding, Loris Baz és Dominique Aegerter követett.

Razgatlıoğlu 1:32,367-es  idővel harangozta be az edzés utolsó etapját. Mindössze 0,012 másodperccel volt lassabb a török GRT Yamaha pilótájánál Remy Gardner, akit a Ducati versenyzői Danilo Petrucci, Michael Rinaldi, Axel Bassani és Álvaro Bautista követtek. Az első nyolc helyezettet a Yamaha versenyzői, Andrea Locatelli és Dominique Aegerter egészítették ki.

A BMW két versenyzője, Garrett Gerloff és Scott Redding másnap délelőtt meglepetésre az 1. és 2. helyen végzett. Álvaro Bautista és Jonathan Rea mindössze a 11. és 14. helyen zárt.

A Superbike-világbajnokság első szabadedzése Mostban péntek délelőtt zajlott, felszáradó pályán, ezért az idők nem voltak sokatmondóak. A szombat délelőtti 30 perces FP3 napsütésben és 27 Celsius-fokos aszfalthőmérsékletben zajlott, már a második gyors körben a pénteki idők szintjén voltak a versenyzők. A Yamaha gyári versenyzője, Andrea Locatelli már öt perc után 1:32,100-as idővel jelentősen gyorsabb volt pénteki legjobbjánál, féltávnál a Barni Ducati versenyzője, Danilo Petrucci vette át a vezetést.

Végül a texasi Gerloff volt az, aki meglepetésre a leggyorsabb időt motorozta, 0,007 másodperccel megelőzve BMW-s kollégáját, Scott Reddinget.

A visszatérő Michael van der Mark, aki pénteken csak öt kört tett meg az FP1 vegyes körülményei, a BMW műszaki problémái és az FP2 elején történt bukása miatt, végül többet motorozhatott, és a 18. helyen végzett a 24 fős mezőnyben.

Az időmérő edzés kezdetén Razgatlıoğlu állt az élre. Bautista mindössze a kifejezetten szerénynek mondható 14. helyen rótta a köröket. Bassani és Gerloff motorozott a második és harmadik helyen, Rea viszont az utolsó 5 percben képes volt robbantani, és feljött török versenytársa mögé, de alig néhány perccel a leintés előtt mégis eldobta Kawasakiját. A második helyen Gardner váltotta Rea-t, majd Razgatlıoğlu új pályacsúcsot futott.

Végül Bautistának sikerült némiképp javítania, a 8. helyről várja a folytatást. Razgatlıoğlu az edzés végéig már nem talált legyőzőre. Bassani és Petrucci fért még be a török mellé az első sorba.

A leintés után Bassani körét elvették, így csak az ötödik helyről kezdheti majd meg a futamot délután.

Az időmérő végeredménye: