back to top
2024. május 07. 00:19
KezdőlapMotoGPMarc Márquez utálása nélkül is lehet csodálni Rossit, véli a nála versenyző...

Marc Márquez utálása nélkül is lehet csodálni Rossit, véli a nála versenyző Bezzecchi

Marco Bezzecchi kijelentette, anélkül is fel lehet nézni Valentino Rossira, hogy az ember utálná Marc Márquezt. Az olasz versenyző elárulta, gyerekkora óta példaképként tekint jelenlegi főnökére, aki az egyik futamon igazán sokat segített neki.

Bár a világbajnoki címért soha nem vívtak végletekig kiélezett csatát egymással, így is ki lehet jelenteni, hogy Valentino és Marc Márquez párharca minden idők egyik leghevesebb rivalizálása a gyorsaságimotoros-világbajnokság legmagasabb géposztályában. A felek a 2015-ös szezon óta nem szívlelik egymást, különösen a botrányosan végződött Malajziai Nagydíj, illetve az azt követő valenciai szezonzáró óta.

Ebből a szempontból kissé furcsa helyzetben vannak a VR46 versenyzői, hiszen egyfelől a kilencszeres világbajnok a főnökük, másfelől pedig hétről hétre a spanyol pilóta ellen küzdenek meg a pályán. Marco Bezzecchi ugyanakkor nem táplál olyan érzelmeket a Honda motorosa felé, mint a Rossi-szurkolók jelentős része. „Természetesen lehet csodálni Rossit anélkül, hogy utálni kellene Márquezt” – nyilatkozta a SoloMotónak.

Bezzecchi 1998-ban született, vagyis úgy nőtt fel, hogy (alighanem az első néhányat leszámítva) látta Rossi világbajnoki címeit a királykategóriában. Olaszként tehát lényegében nem is volt más választása, mint hogy honfitársának szurkoljon, és leendő motorversenyzőként őt tekintse az etalonnak. Most pedig az ő csapatában versenyezhet, ami elmondása szerint nagyon örömteli.

Rossi és Márquez elásták a csatabárdot, hogy egy gerincsérülteket támogató kezdeményezés részesei legyenek (videó)

„Számomra mindig is ő volt a legnagyobb példakép – fogalmazott. – Úgy nőttem fel, hogy néztem a versenyeit, és amikor gyerek voltam, már akkor is győzött. Nagyon szerencsésnek érzem magam, nemcsak azért, mert találkozhatok vele, hanem azért is, mert ő a főnököm, hiszen végtére is az ő csapatában versenyzem. Mindenekelőtt azonban nagyon boldog vagyok, mert ő sokkal több ennél, egy nagyon különleges főnök.”

Bezzecchi tavaly debütált a MotoGP-ben, de már sokkal régebb óta Rossi versenyzőjének mondhatja magát, hiszen a VR46 Akadémián nevelkedett, majd a Moto2-ben is az olasz istállónál szerepelt. A 24 éves versenyző kifejezetten jól kezdte a szezont, és még most is a tabella harmadik helyén áll egy tavalyi Ducatival. A kétszeres MotoGP-futamgyőztes elárulta, hogy Rossi melyik hétvégén látta el igazán hasznos tanácsokkal őt.

„Sokat segített nekem, nem annyira az egész szezonban, hanem inkább azon a nagydíjon – utalt a mugellói fordulóra, amelyre főnöke ellátogatott, és amelyen a sprintfutamon másodikként, a versenyen nyolcadikként ért célba. – Adott pár tippet az alapján, amit látott, hogy mit csinálok a pályán, és rámutatott azokra a dolgokra, amelyeken javítanom kellene.”