back to top
2024. május 03. 15:43
KezdőlapMotoGPRossi? Lorenzo? Marc Márquez? – Dovizioso elárulta, kit tart a legkeményebb ellenfélnek

Rossi? Lorenzo? Marc Márquez? – Dovizioso elárulta, kit tart a legkeményebb ellenfélnek

Andrea Dovizioso elmondta, nehéz kiválasztani, ki volt a legnagyobb ellenfele versenyzői pályafutása során, de egyvalakit azért megnevezett. Az olasz exversenyző a legendák közé való beiktatásáról is beszélt.

Andrea Dovizioso több mint 20 évet töltött el a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző géposztályaiban, ebből másfél évtizedet a MotoGP-ben. Bár a királykategóriában nem jött össze a világbajnoki cím, így is szép karriert tudhat maga mögött, és ő volt az, aki Casey Stoner óta először legalább harcolni tudott a végső győzelemért a Ducatival.

A tavaly visszavonult versenyző nyilvánvalóan számos nagy ellenféllel találkozott a pályán. Közülük akadtak, akikkel egy korosztályt képviselt, így már a kisebb kategóriákban is együtt versenyzett velük, mással csak a MotoGP-ben küzdött meg. Amikor feltették neki a kérdést, hogy ki volt a legnehezebb ellenfél, nem volt könnyű válaszolnia.

„Nehéz megmondani, hogy ki volt a legkeményebb ellenfél – nyilatkozta a Motosannak. – Azt mondanám, hogy ez az [adott] pillanattól függ. Sajnos vagy szerencsére a MotoGP olyan időszakában találtam magam, amikor rendkívül tehetséges versenyzőkkel osztottam meg a pályát. Kezdve Marco Simoncellivel, akivel a minimotorokon kezdtünk versenyezni, és akivel közös utat jártam be a különböző kategóriákban. Egy másik nagy riválisom Jorge Lorenzo volt. Mindig megcsináltuk a nagy ugrásokat, egyik kategóriából a másikba, ugyanabban az évben, szóval ő mindig ott volt, és igazán sokat nyert. Aztán ott van Dani Pedrosa, Marc Márquez, Valentino Rossi és még sokan mások.”

Több csapat is állást ajánlott Doviziosónak

Dovizioso háromszor végzett a második helyen a MotoGP-ben: 2017 és 2019 között csupán egyvalaki tudta megelőzni, igaz, ebből csak az első évben volt reális esélye csúcsra érni. A három szezonban ugyancsak közös, hogy ugyanattól a versenyzőtől kapott ki, így ez alapján őt nevezte meg mint legnagyobb ellenfél pályafutása során.

„Mondjuk, hogy Marckal küzdöttem a MotoGP bajnoki címéért, szóval azt mondanám, hogy ő volt, mert minden téren erős riválisnak bizonyult – fogalmazott. – Mentálisan, fizikailag, a tehetségét, a hozzáállását és minden más szempontot figyelembe véve, ami egy olyan profilt, mint az övé, teljessé tesz.”

Doviziosónak azért összejött a világbajnoki cím, még ha nem is a királykategóriában, hanem a 125 köbcentiméteresek között, még 2004-ben. Többek között ennek köszönhetően nemrég beiktatták a MotoGP legendái közé. Az olasz exmotorost erről is kérdezték, ő pedig elárulta, hogy mennyire sokat jelent neki ez az elismerés..

„Meglepődtem, amikor mondták, hogy a MotoGP legendájává fognak kinevezni – jelentette ki. – Igazán megtisztelve érzem magam, és boldog vagyok. Húsz évnyi kemény, nagy odaadással végzett munka meghozta a gyümölcsét, és az, hogy Mugellóban részesültem ebben a megtiszteltetésben, még különlegesebbé tette az egészet.”