back to top
2024. május 04. 18:49
KezdőlapMotoGPA pénteki nap hőse vegyes körülmények között az utolsó körben lepte meg...

A pénteki nap hőse vegyes körülmények között az utolsó körben lepte meg Bagnaiát

Három Aprilia is az első 5-ben, a legnagyobb nevek pedig a kavicságyban fejezték be a silverstone-i futamot, melyet hatalmas hajrában Aleix Espargaró nyert meg Pecco Bagnaia és Brad Binder előtt.

Némi eső esett ugyan a Moto3-asok és MotoGP mezőnyének futama között, de mire a királykategória versenyzői elrajtoltak, addigra nyoma sem volt a felhőknek. A tegnaphoz hasonlóan ma is Jack Miller kapta el legjobban a rajtot, mögötte Marco Bezzecchi majd Pecco Bagnaia érkezett.

Bagnaia a halványan sikerült sprintfutam ellenére mára megtáltosodott, és heves csatába kezdett Bezzecchivel, majd megunta az üldöző szerepet és az élre állt. Honfitársa tudta vele tartani a lépést, de Miller meglehetősen leszakadt az élen motorozó kettőstől olyannyira, hogy a két olasz előnye már közel egy másodperc volt. Maverick Viñales egy elhamarkodott manőverrel akarta maga mögé utasítani Millert, aki ezáltal kiszélesítette a pályát és a 13. helyen haladó Fabio Quartararo mögé esett vissza.

A harmadik helyen haladó Álex Márquez szépen lassan elkezdte csökkenteni a hátrányát az élmenőkkel szemben, de a mögötte érkező Aleix Espargaró még nála is jobb tempót diktált. Négy tizeddel gyorsabb kört teljesített, mint az élen motorozó Bagnaia. Espargarónak sikerült megelőznie Bindert, a tegnapi győztes Álex Márqueznek viszont műszaki hiba miatt fel kellett adnia a versenyt.

Bezzecchi óriási tempókülönbséggel érkezett meg Bagnaia mögé, hogy minél nagyobb nyomás alá helyezze honfitársát, de a VR46 versenyzője a kavicságyban végezte. Aleix Espargaró előtt megnyílt a lehetőség, hogy utolérje Bagnaiát. A két versenyző között alig négy tized volt a különbség.

Viñales 11 körrel a vége előtt megelőzte Bindert, így feljött a harmadik helyre, de lemaradása másfél másodperc körül volt csapattársához képest, amit szépen lassan elkezdett ledolgozni.

8 körrel a vége előtt megjelentek a fehér alapon piros keresztes zászlók, vagyis elkezdett esni az eső. Az első négy helyezett lassan összeért, Viñales pedig azonnal támadta Espargarót. A két apriliás azonban elmért egy ívet, így Binder eléjük került. Mind Marc Márquez, mind Enea Bastianini bukott, és jó pár versenyző bejött a bokszba motorcserére.

A portugál esőmenő pedig még csak most érkezett, Bindert és Viñalest is maga mögé utasította és célkeresztbe vette Espargarót. Quartararo eközben összeért Marinivel, melynek eredményeképp az egész fejidom leszakadt a motorjáról, így kiállt a bokszba motort cserélni.

Az élmezőny tagjai közül senki nem vállalta be a motorcserét az utolsó körre fordulva. Bagnaia állt az élen, mögötte Espargaró, majd Binder, akit Oliveira folyamatosan nyomás alatt tartott. Espargaró a negyedik szektorba érkezve megelőzte Bagnaiát, majd a célvonalig képes volt tartani a vezető pozíciót.

A futam végeredménye: