back to top
2024. május 04. 16:46
KezdőlapMotoGPElső sprintgyőzelme óta Álex Márquez is „szemétláda”, aki tudja, hogy teljes távon...

Első sprintgyőzelme óta Álex Márquez is „szemétláda”, aki tudja, hogy teljes távon nem szabad leírni bátyját

Álex Márquez a szünet előtti vasárnapi asseni futamon elért 6. helyével már egyértelműen javuló teljesítményt mutatott. Tegnap Silverstone-ban esőben a Gresini Ducati versenyzője élt a lehetőséggel, és megszerezte első sprintgyőzelmét.

Álex Márqueznek sikerült megszereznie első győzelmét idén, még ha csak a sprintversenyen is. A 2014-es Moto3-as és 2019-es Moto2-es világbajnok már három vasárnapi dobogós helyezést szerzett a szezonban. A Gresini Ducati versenyzője tíz kör alatt bő 29,3 másodperccel hagyta maga mögött bátyját, Marcot, ami körönként majdnem 3 másodperc!

„Reggel küszködtünk a vizes harmadik edzésen, de végül a kvalifikációra összeállt minden” ─ magyarázta a 27 éves spanyol.

„A sprintfutamra ismét sok esőre számítottunk, de kiderült, hogy meglehetősen száraz lesz. Voltak kétségeim a rajt előtt, de a bemelegítő körön nagyon jól éreztem magam. Az első kanyarokban voltak gondjaim, de két kör után rájöttem, hogy jó a tapadásom, és tudom kezelni a körülményeket. Ezért döntöttem úgy, hogy rögtön keményen támadok és vezetni fogok. Ez sikerült is. A sprintversenyen lehet kockáztatni, mert kevesebb pontot veszíthetsz.”

A világbajnoki második Marco Bezzecchi egészen a célig nyomást gyakorolt Márquezre, miután már az edzéseken is gyorsabb időt ért el.

Hiába Bezzecchi minden igyekezete, Álex Márquez ellen még neki sem volt ellenszere

„A 9-es kanyarban nagy hibát követtem el. Hibáztam a visszaváltásnál, majd harmadik helyett második sebességi fokozatban kellett átmennem a kanyaron. Emiatt 0,5 másodpercet veszítettem; ez kár volt, mert egyébként mindig elég gyors voltam ebben a szektorban.”

„Keményen próbáltam tartani a tempót, mindenhol védtem az ívet. Most örülök, mert a csapat eddig egész évben remek munkát végzett. Az első nyolc nagydíjon elkövettünk néhány hibát, de most a lehető legjobban kezdtük a szezon második részét.”

Testvére, Marc is örült Álex sikerének, miközben ő maga visszaesett a 19. helyre. „Igen, tudom, hogy szenvedett a versenyen, de amikor látta, hogy nyertem, nagyon boldog volt. Azt mondta nekem: ‘Nagyon gyors voltál, te szemétláda’.”

„Mára biztosan minden megváltozik. Ha teljesen száraz lesz az idő, Marc nagyon gyors lesz, ezt már pénteken is jelezte. A tempója olyan, amire büszkék lehetünk, de ezen a 20 körös versenyen sok erős ellenfelünk lesz, akik gyorsak és következetesek. A megfelelő hátsó gumiválasztás kulcsfontosságú lesz, és aztán a végsőkig úgy kell bánni azzal a gumival, hogy az kitartson. Ez lesz a siker kulcsa.”