back to top
2024. május 07. 08:40
KezdőlapSuperbikeRea csapatfőnöke a jövőben is számol versenyzőjével, de lehet, hogy az út...

Rea csapatfőnöke a jövőben is számol versenyzőjével, de lehet, hogy az út a szezon végén kettéválik?

Sorozatban hat világbajnoki cím után a Kawasaki visszatért a földre. A 2023-as Superbike-világbajnokság váratlanul rosszul alakul, és ha Jonathan Rea is úgy döntene, hogy elhagyja az alakulatot, még rosszabb lenne a helyzet.

A Kawasaki sokat tett a Superbike-világbajnokság sikeréért, és megérdemelten aratott sok babért. Tom Sykes 2012-es második helyezése és a következő évi diadala, majd Jonathan Rea 2015-től kezdődő páratlan dominanciája óta (zsinórban hat világbajnoki címmel) a japánok az elmúlt tizenegy év legsikeresebb gyártójává váltak.

Mióta azonban Toprak Razgatlıoğlu 2021-ben véget vetett Rea sorozatának, az eredmények egyre inkább lejtőre kerültek. Idén még csak egy győzelmet tudott szerezni a korábban brillírozó motoros. „A 2023-as év nem úgy alakult, ahogy vártuk” ─ ismerte el Guim Roda, csapatfőnök.

„Már a 2021-es és a 2022-es szezon sem volt könnyű, de a végsőkig küzdöttünk a dobogókért, a futamgyőzelmekért és a bajnoki címért. Sajnos az idei évet nem tudtuk hasonlóan jó üzemmódban kezdeni. A rendelkezésünkre álló eszközökkel próbálunk javítani a dolgokon, és mindent megteszünk.”

Rea a pénteki tapasztalatok alapján nem számított ekkora sikerre a hétvégén Mostban

A spanyolnak nem voltak illúziói arról, hogy a sikertörténetnek soha nem lesz vége.

„Senki sem nyer örökké. Ezt el kell fogadni, meg kell tanulni veszíteni, és ennek ellenére továbbra is a legjobbat kell nyújtani. A versenyzésben és az életben is fontos, hogy ne csak sikert érjünk el, hanem küzdjünk és dolgozzunk is érte. Továbblépünk, a múltból tapasztalatot szereztünk, és tudjuk, mit kell tennünk a győzelem érdekében. Újra meg fogjuk próbálni. Ez a célunk.”

A nagy Kawasaki-sikerek azonban szorosan kötődnek a Superbike-sztár Jonathan Rea-hez, aki három nehéz év után mérlegeli a további pályafutását. Jelen állás szerint 2024-re bármi lehetséges: maradhat a Kawasakinál, átigazolhat a Yamahához, vagy akár visszavonulhat.

„Egyértelmű, hogy nincs kétségünk Johnny képességeit illetően. Számos helyzetben bizonyított már. Mi összeraktuk a motort a megfelelő gumikkal, a többit pedig ő tette. Csak tovább kell mennünk, és ki kell használnunk az adódó lehetőségeket. Nincs B tervünk, mert Johnny az A. Dolgoznunk kell, és a legjobbat kihozni magunkból.”