back to top
2024. május 19. 03:03
KezdőlapMotoGPEz lehet a magyarázat a túl sok bukásra a királykategóriában

Ez lehet a magyarázat a túl sok bukásra a királykategóriában

Álex Márqueznek egyértelmű véleménye van, ha a MotoGP-gumikról van szó. A Gresini Ducati versenyzője így nyilatkozott a „K” első gumiról: „A Michelin azt állítja, hogy nem változtatott semmit, de mindenki bukik ezzel.”

Aleix Espargaró, az Aprilia versenyzője még májusban a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában azt mondta: „Vicces, hogy a Michelin „K” első gumija volt a standard abroncs két évvel ezelőtt. Mindenhol ezt használtuk, még a hőségben is fantasztikus volt. Most már hidegben sem lehet használni. Senki sem szereti, senki sem használja.”

Álex Márquez is kritizálta ezt a keveréket: „Nem akarom azt mondani, hogy bosszús vagyok, de furcsa, hogy például a „K” első gumi tavaly már nem működött. Azelőtt mindig mindenki ezt használta, mert a „P” első gumi nagyon lágy volt, a „H” pedig nagyon kemény.”

Álex Márquez 2024-as ülése már biztos, de vajon ki lesz a csapattársa?

„Amikor a hőmérséklet 25 és 35 fok között volt, mindenki ezzel motorozott, mindenki, most pedig már nem lehet használni. Konkrétan tavaly Misano óta. Amikor ilyesmi történik egyik évről a másikra, akkor mondhatod, hogy talán azért, mert valami megváltozott a motorokon, de nem ez volt a helyzet. A Michelin azt állítja, hogy nem változott semmi, de mindenki ezzel a gumival bukik.”

Míg Aleix Espargaró a megváltozott aerodinamikának tulajdonítja a változást, ami nagyobb terhelésnek teszi ki az első gumit, a Michelin egyelőre nem foglalt állást a témában.

„Amikor Mugellóban mentem, megkérdeztem őket erről. Elemzik, biztos valami megváltozott az elmúlt évben. Nem értik, mi történt, és nem tudják, honnan jön, de a gumi nem működik, és nem azt mondom, hogy csak a Ducatin nem működik, ez minden motoron így van” ─ tette hozzá Álex Márquez.”