back to top
2024. május 05. 12:38
KezdőlapMotoGPFrancia dominanciát hozott a MotoGP első edzése Spielbergben, Marc Márquez csak a...

Francia dominanciát hozott a MotoGP első edzése Spielbergben, Marc Márquez csak a 18.

Úgy tűnik, Fabio Quartararo elkiabálta, hogy nem lesz esélye jó eredményt elérni a Yamahával ebben a szezonban, és be kell majd érnie a kedvezőtlenebb pozíciókkal, ugyanis a francia versenyző másodikként kezdte a pénteki napot. Nála csak honfitársa, Johann Zarco volt a gyorsabb.

Napsütésben és kellemes hőmérsékletben (23 fokos levegő és 26 fokos aszfalt) kezdődött péntek délelőtt a 4,348 km-es Red Bull Ringen a királykategória mezőnye számára. Álex Rins ugyan még gyógyulófélben van, de tiszteletét tette a paddockban, hogy szurkoljon versenytársainak.

Álex Márquez, a silverstone-i sprintgyőztes az FP1 korai szakaszában egy nem tervezett bokszkiállásra kényszerült, mert a GP22-es erősen füstölt az első kerék környékén. Ennek oka nyilvánvalóan a villával kapcsolatos probléma volt.

A 45 perces edzés felénél Fabio Quartararo állt az élen 1:30,237 perces idővel.

A Yamaha sztárja már előre hangsúlyozta, hogy különösen kedveli az osztrák stop-and-go pályát:

„A pálya az egyik kedvencem, mert teli van kemény féktávokkal, és ez az egyik dolog, amit a legjobban szeretek motorozás közben.”

A MotoGP ászai körönként összesen mintegy 30 másodpercig (ez 34 százaléknak felel meg) fékeznek. A legkeményebb féktávok az 1-es, 2-es és 4-es kanyar előtt vannak, amelyek mindegyike legalább négy másodperces fékezést igényel a sebesség több mint 160 km/h-s csökkentéséhez.

Marc Márquez számára nem alakult túl fényesen a kezdés. A Repsol Honda versenyzője többször is elmérte a féktávokat, és egyenesen kiszaladt a pályáról, majd el is esett.

Johann Zarco friss közepes hátsó gumival érkezett meg az edzés utolsó etapjára. Egy 1:29,838-as idővel át is vette a vezetést. Rajta kívül senki nem volt képes másfél perc alá menni. Ahogyan az várható volt, a lágy gumikon már nem kockáztattak a többiek, így a francia versenyző zárta az élen a péntek délelőttöt.

A pénteki első edzés végeredménye: