back to top
2024. május 03. 15:35
KezdőlapMotoGPRins már nem is akar versenyezni a Hondával? – a sérült versenyző...

Rins már nem is akar versenyezni a Hondával? – a sérült versenyző válaszolt

Álex Rins elárulta, még mindig nem épült fel teljesen súlyos sérüléséből, és lábának egy része nagyon érzékeny. A spanyol versenyző tagadta, hogy csak a valenciai teszten, immáron a Yamaha színeiben akarna visszatérni a pályára.

Álex Rins közel két és fél hónapja, az Olasz Nagydíj sprintfutamán szenvedett súlyos sérülést, miután az Arrabbiata 1-ben nagyon szerencsétlenül esett el. Az LCR Honda pilótáját síp- és szárkapocscsonttöréssel kellett megműteni kétszer is, és azóta nem tért vissza a pályára. Az Osztrák Nagydíjon azonban legalább már ellátogatott a paddockba.

Hogy mikor versenyezhet legközelebb, az továbbra is kérdéses, ám szavai alapján nem valószínű, hogy ez a jövő héten esedékes Katalán Nagydíjon fog megtörténni. Rins ugyanis elárulta, hogy mielőtt Spielbergbe utazott volna, otthon megpróbált motorra ülni, és még mindig nem tudta felvenni a megfelelő pozíciót, ugyanis lába továbbra is nagyon érzékeny.

„Természetesen még nem nyertem vissza száz százalékosan a mozgékonyságomat, ez a sérült csontok miatt van – nyilatkozta. – Két héttel ezelőtt az orvos megengedte, hogy körülbelül huszonöt kilogrammot tehessek a lábamra, talán egy kicsit többet is. Amikor viszont megpróbálok járni, és minden súlyomat az egyik lábamra helyezem, még mindig nem stabil a bokám.”

Rins ezen a héten fog részt venni egy újabb vizsgálaton, hogy röntgenfelvételek segítségével lássák, milyen állapotban van a csont. A 27 éves motoros ugyanakkor hangsúlyozta, nem akarja elsietni a visszatérést, és először kipróbálná, hogy hogy érzi magát a motoron ahelyett, hogy „Moto2-es időket” teljesítene. Ami pozitívum, hogy érzi a javulást, csak éppen nem annyira gyors ütemben.

„Az elmúlt hónapokban sokat szenvedtem – fogalmazott. – Az idegek súlyos fájdalmat okoztak. Öt órával a műtét után kezdődtek a görcsök, húsz másodpercenként, szörnyű volt. Napról napra vagy hétről hétre enyhülnek a görcsök. A lábam fele nagyon érzékeny, a maradék területen jelenleg nem érzek semmit, de amikor megnyomom az ujjammal, olyan érzés, mintha áram alatt lenne. Ez azonban jó jel, mert azt jelenti, hogy a szövet él. Hétről hétre jobb lesz. A probléma az, hogy nem napról napra, inkább hétről hétre érzem a javulást.”

A nyári szünet alatt fontos bejelentés érkezett Rinsszel kapcsolatban, ugyanis kiderült, hogy jövőre már a Yamaha versenyzőjeként lesz ott a mezőnyben. Mivel a spanyol pilóta korábban kritizálta a Hondát, még az is felmerülhetne, hogy jelenlegi csapatának motorjára nem is akar már visszaülni, de hangsúlyozta, hogy őt nem ilyen fából faragták.

Rins bevallotta, a kórházi ágyon hozta meg karrierje talán legmeghatározóbb döntését

„Nem az a fajta versenyző vagyok, aki azt mondja, »rendben, a jövőm biztos, szóval térjünk vissza Valenciában!« – szögezte le. – Visszatérek, amint készen állok a visszatérésre. Ha az orvosok azt mondják, hogy [versenyzésre] alkalmas vagyok, akkor kitartok, belül pedig sírhatok, de ha utolsó vagyok, ha szenvedek, a lábam pedig még jobban begyullad, akkor nincs értelme. Már nagyon várom a következő szezont és az új csapatot. Azonban idén még vannak futamok, úgyhogy próbálok minél hamarabb visszatérni, hogy visszajelzést adjak a Hondának és Lucio [Cecchinellónak, az LCR csapatfőnökének]. Ők küszködnek, én pedig tapasztalt versenyzőnek tartom magam. Szóval szeretnék segíteni abban, hogy közösen visszatérjünk a csúcsra.”