back to top
2024. május 01. 02:43
KezdőlapMoto2Újabb versenyző került le a MotoGP-ülésre esélyesek listájáról

Újabb versenyző került le a MotoGP-ülésre esélyesek listájáról

A GasGas Aspar bejelentette, hogy jövőre is Jake Dixonnal és Izan Guevarával fognak nekivágni a Moto2-es szezonnak. Mindez ezt jelenti, hogy a brit versenyzővel már nem kell számolni a MotoGP-ülésre esélyes pilóták között.

Jake Dixon jelenleg a Moto2-es bajnokság harmadik helyén áll, 59 pontos hátrányban a listavezető Pedro Acosta mögött. A 27 éves motoros neve két MotoGP-csapatnál is felmerült korábban: amikor kiderült, hogy Álex Rins nagy valószínűséggel távozik az LCR Hondától, az ő neve is szóba került utódjelöltként, míg az elmúlt időszakban a Gresininél vetődött fel a neve, és állítólag a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna is szerette volna, hogy személyében végre ismét legyen állandó brit versenyzője a mezőnynek.

Azonban mostanra hivatalossá vált, hogy ez nem fog bekövetkezni, ugyanis csapata, a GasGas Aspar bejelentette, hogy jövőre is Dixonnal fognak nekivágni a szezonnak. Mindez azt jelenti, hogy az egyszeres Moto2-futamgyőztes neve mellett továbbra is két MotoGP-futam marad, hiszen 2021-ben Silverstone-ban és Aragónban is ő pótolta a sérült Franco Morbidellit a Petronas Yamahánál. A döntésnek egyébként talán pont az idény végén a gyári Yamahát elhagyó olasz pilóta örülhet a legjobban, hiszen így még van esélye elfoglalni az esetlegesen távozó Fabio Di Giannantonio helyét.

„Eddig közel két hihetetlen szezonunk volt együtt, ezért nagyon izgatott vagyok, hogy a GasGas Aspar Teamnél maradok még egy évig – nyilatkozta Dixon. – Mindkét félnek vannak céljai a 2023-as év hátralévő részére vonatkozóan, de aztán teljes erőbedobással [készülünk] 2024-re. Rendszeresen a dobogóért és a győzelemért harcolunk, és jelenleg a harmadik helyen állunk a bajnokságban, szóval úgy érzem, jó helyen vagyok.”

Dixon a harmadik szezonját fogja megkezdeni az Aspar csapatánál, míg Izan Guevara a junior-világbajnokságot és a Moto3-at is beleszámítva már az ötödiket. A tavalyi Moto3-as világbajnokkal ugyanis szintén szerződést hosszabbítottak. A 19 éves pilóta idén mutatkozott be a középső kategóriában, de a szezon előtt csuklósérülést szenvedett, így az első két fordulót ki kellett hagynia, és sokáig utána sem jött össze a pontszerzés. A jég a múlt heti Osztrák Nagydíjon tört meg, ahol a tizenharmadik helyen ért célba.

„Nagyon hálás vagyok a bizalomért, amelyet a GasGas Aspar Team belém fektetett az elmúlt években – fogalmazott. – Nagyjából mindent elértünk együtt, amit célul tűztünk ki. A Moto3-as világbajnokságban történő versenyzés 2020-ban [2021-ben mutatkozott be – a szerk.], a bajnoki cím 2022-ben, most pedig a Moto2-ben küzdünk, 2024-re pedig egy másik célunk van. A géposztályhoz való alkalmazkodásom pozitívan alakul, Ausztriában pedig megszereztük az első pontjainkat. Lépésről lépésre építünk fel egy alapot, hogy ismét együtt érkezzünk meg a legmagasabb szintre.”

„Nagyszerű csapatunk van 2024-re, ismét – ezek már Jorge Martínez csapatfőnök szavai. – Örülünk, hogy a következő szezonban újra számíthatunk Jake Dixonra a GasGas Aspar Teamnél, és tudatában vagyunk annak, hogy még mindig nem értük el a közös potenciálunk határait. Megszereztük Jake első győzelmét, és nagyon jó a munkakapcsolatunk. Tudjuk, mire van szüksége, és hogyan tudunk segíteni neki. A versenyző száz százalékig bízik a csapatában, és tudom, hogy jövőre a világbajnoki címért fogunk harcolni. Jake-kel és Izannal, aki szépen fejlődik a Moto2-ben, és Ausztriában megszerezte első pontjait, mindent hajszolni fogunk, amit csak tudunk. Izanban kezdünk olyan szikrákat látni, amelyeket jól ismerünk, és amelyeket a FIM JuniorGP-ben és a Moto3-ban láttunk ennyire erőteljesnek. Hamarosan meglátjuk a potenciálját.”