back to top
2024. május 03. 14:39
KezdőlapMotoGPMorbidelli kifakadt, szerinte a MotoGP-nek követnie kellene a Forma–1-et

Morbidelli kifakadt, szerinte a MotoGP-nek követnie kellene a Forma–1-et

Franco Morbidelli szerint több csatát kellene mutatni a középmezőnyből a MotoGP futamainak közvetítése alatt. Az olasz versenyző egy riporteri kérdés után jutott erre a következtetésre.

Franco Morbidelli a mezőny sűrűjében volt az Osztrák Nagydíj alatt, és számos csatát megvívott, mialatt a tizennegyedik rajthelyről indulva a tizenegyedik helyen ért célba, 2 másodperccel csapattársa, Fabio Quartararo mögött. Ami viszont a leintés után történt, az nem tetszett a Yamaha versenyzőjének, és gondolkodásra késztette.

Bagnaia a szezon legsimább győzelmét aratta Ausztriában, tovább növelte előnyét a tabellán

Az olasz pilóta csapattársa mellett Pol Espargaróval, Marc Márquezzel, Johann Zarcóval és Jack Millerrel küzdött a futam során, és ebből a közvetítésben is láthattunk valamennyit. Azonban nem eleget ahhoz, hogy a leintés utáni első riporteri kérdés erre vonatkozzon, és ne a jövőjére, amely egyébként kétségtelenül sokakat foglalkoztató kérdés.

„Egy olyan verseny után, ahol érzésem szerint sokat csatáztam, felzárkóztam, volt néhány őrült előzésem, voltak necces pillanataim… és az első, vagyis a legfontosabb kérdés a jövőmre vonatkozik – fakadt ki a háromszoros MotoGP-futamgyőztes. – Ez arra enged következtetni, hogy show-t [nem tűzik képernyőre].”

Morbidellinek annyiban igaza van, hogy nem minden csatát mutattak meg az ő környékükről. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy ha az első két helyért nem is, azért a harmadik pozícióért éles küzdelem zajlott Marco Bezzecchi és Álex Márquez között, ami nyilvánvalóan nagyobb téttel bír, mint az első tízen kívüli csaták. A 28 éves motoros mindenesetre azt gondolja, hogy a MotoGP ezen a téren példát vehetne a négykerekű királykategóriáról.

„A show a mezőny elején zajlik, de a »híres« középmezőnyben is történnek dolgok – fogalmazott. – Erős versenyzők és nagy csaták vannak. A Forma–1-re gondoltam, mert a Forma–1-es [közvetítés] lehetővé teszi, hogy az ember a középmezőny küzdelmeit is kövesse. Azon tűnődtem, hogy talán még van hova fejlődni, és van mód arra, hogy a középmezőnyből is kiemeljünk néhány dolgot, mert most pokolian jó pilóták vannak ott. Van egy nyolcszoros világbajnok [Marc Márquez személyében], van egy Quartararo, aki [szintén] világbajnok. Vannak hátul olyanok, akik a belüket is kiharcolják. A dolgok talán javulhatnak abban a tekintetben, hogy több ilyet mutassunk meg a futamokon.”

Ami tény, hogy az Osztrák Nagydíjon nem az első két helyért zajlott a harc, és ebből a szempontból talán a szezon legeseménytelenebb futamát hozta a Red Bull Ring. Francesco Bagnaia az idény eddigi legnagyobb különbségével nyert Brad Binder előtt, akinek második pozíciója ugyancsak nem forgott veszélyben. Morbidelli méltatta honfitársa teljesítményét.

„Szerintem Pecco pokolian jó munkát végez, úgy vélem, uralja a kategóriát – jelentette ki, és álláspontját a 62 pontos előny is alátámasztja. – Azt gondolom, hogy megmutatja egy igazi bajnok képességeit és különösen az elméjét. Megérdemli, amit most átél, és biztos, hogy sok minden jön még, mert sziklaszilárdan tartja magát.”

Unalmasabbá vált a MotoGP az új szabály miatt?

Morbidelli a Brit Nagydíjon bevezetett új szabályra is kitért, miszerint a guminyomásnak a futam adott százalékában el kell érnie a Michelin által meghatározott minimális értéke. Bagnaia ennek kapcsán elmondta, hogy szerinte mindez árt a versenyzésnek, és ezzel a Yamaha pilótája is egyetért „A guminyomás még mindig nagy probléma – mondta. – Elveszi a teljesítményt és a show-t.”