back to top
2024. május 06. 07:56
KezdőlapMotoGPMegvan, kit áldozhat fel Acostáért a KTM?

Megvan, kit áldozhat fel Acostáért a KTM?

Sajtóértesülések szerint a KTM Jack Millertől válhat meg a meglévő, egyaránt szerződéssel rendelkező versenyzői közül, hogy helyet biztosítson Pedro Acostának. Persze az A-terv semmiképpen sem ez, hanem valamilyen módon szereznének egy ötödik motort.

Az már hónapok óta biztos, hogy a fiatalok közül a legnagyobb tehetségnek tartott Pedro Acosta jövőre bemutatkozik a MotoGP-ben, ahogyan az is, hogy ezt a KTM-mel teszi. Azt viszont még mindig nem árulták el, hogy mindez a gyári istálló vagy a Tech3 GasGas színeiben fog megtörténni, így erre a bejelentésre továbbra is várni kell.

Mindez nem véletlen, ugyanis a KTM nehéz helyzetbe került. Az osztrák gyártónak jelen állás szerint öt, egyaránt érvényes szerződéssel rendelkező pilótája van, de csak négy motorra. Bár korábban megpróbáltak behozni egy új szatellitcsapatot, de a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna ezt nem engedélyezte, mint ahogyan más gyártók alakulatait sem sikerült magukhoz csábítani.

Persze továbbra sem tettek le arról, hogy valamilyen módon legyen egy ötödik motorjuk, hiszen akkor egy csapásra megoldódna a probléma. Amennyiben viszont ez nem jön össze, akkor valakinek fel kell bontani a szerződését. Az öt pilótából Acosta mellett Brad Binder érezheti magát biztonságban, ám nemrég a másik három is magabiztosan nyilatkozott. Ez esetben viszont egyiküknek nem lesz igaza, és a sajtó egy része azt is tudni véli, hogy kinek. „Pedro Acosta MotoGP-versenyző lesz – jelenti a DAZN. – Ha ehhez szükség van a szabályok megváltoztatására vagy Jack Miller eltávolítására, akkor ez meg fog történni.”

Magabiztosak a KTM versenyzői, pedig egyiküknek szinte biztosan mennie kell

Állítólag tehát az ausztrál pilóta ülése lehet veszélyben, ami ahhoz képest mindenképpen változás, hogy korábban Augusto Fernándezről és Pol Espargaróról volt szó, amikor szóba került ez a téma. A 28 éves versenyző idén érkezett a KTM-hez, és bár hozzáállását dicsérik, eredményei jelentősen elmaradnak Binderétől: a dél-afrikai motoros 160 pontjával szemben ő csak 80-at gyűjtött, három helyett csupán egy alkalommal állt fel a dobogóra, és míg csapattársa a negyedik, ő a nyolcadik helyet foglalja el a tabellán. Miller esetleges menesztéséről Ricard Jové, a streamingszolgáltató kommentátora is írt saját X- (leánykori nevén Twitter-) oldalán.

„Vagy jön egy ötödik KTM a mezőnybe, vagy kezdem gyanítani, hogy Jack Miller lehet az áldozat, akinek a helyére [érkezhet] Acosta – fogalmazott. – Tudom, tudom, neki is van szerződése, mint Polnak, de már nem tudom, mit gondoljak. Meggyőződésem, hogy lesz egy ötödik KTM. Ha pedig nem, a megérzésem azt súgja, hogy valakit feláldoznak, és az áldozat Miller lesz.”

Miller szerződésének felmondása mindenesetre nagy visszhangot kiváltó döntés lenne, és az is biztos, hogy sok minden múlik a megállapodás részletein, már amennyiben a KTM valóban fontolgatja ezt a lehetőséget. Egy másik felvetés szerint Espargarót foszthatják meg az állandó ülésétől, és a spanyol versenyző tesztpilótaként folytathatja. Ez esetben az is felmerült, hogy az osztrákok további szabadkártyás lehetőségeket kérnek a Dornától, hogy a jelenleg 32 éves motoros minél többet versenyezhessen, nem beszélve az esetleges sérülésekről és az ebből adódó helyettesítésekről.