back to top
2024. május 02. 03:12
KezdőlapMotoGPBagnaia részletesen elmagyarázta a siker receptjét Spielbergben

Bagnaia részletesen elmagyarázta a siker receptjét Spielbergben

Francesco Bagnaia két spielbergi győzelmét elsősorban a jobban sikerült rajtjainak tulajdonította. Az olasz elmagyarázta, hogy a Ducatinak miért voltak ezen a téren eddig gondjai.

A Ducati gyári versenyzője, Francesco Bagnaia dominálta mindkét futamot a Red Bull Ringen, és a megszerzett győzelmeivel tovább növelte világbajnoki előnyét. A 26 éves olasz fölényes teljesítményének egyik oka az volt, hogy a Ducati dolgozott azon, hogy versenyzői számára minél jobban sikerüljön a rajt. Az első kanyar után Bagnaia képes volt a mezőny elejére kerülni.

„A változtatás, amit a csapat eszközölt, segít nekem a rajtnál. Eddig ez volt az a pillanat, amikor a legtöbb időt vesztettem, mert a KTM-ek sokkal agresszívebb rajtot tudnak venni, mint mi. A karbon kuplunggal egy kicsit nehezebb a dolgunk, és a változtatások sokat segítettek nekem. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően már a rajtnál nagyobb esélyünk volt mindkét futamot megnyerni.”

Bagnaia a verseny során is egyértelműen elnyúlt az üldözőktől. A 2022-es MotoGP-világbajnok így magyarázta a hatalmas különbséget, mellyel végül győzni tudott:

„Ezen a pályán a kigyorsítások, illetve a féktávok a mérvadóak. Más pályákon azonban a kanyarbemenet vagy a kanyarsebesség is számíthat. Úgy gondolom, hogy a Ducati és a KTM a legjobb fékekkel és a legerősebb tapadással rendelkező motorok. Talán ezért volt ekkora a különbség.”

Minden változik, de egyvalami mégsem: Bagnaia továbbra is hidegvérrel a mezőny elején.

Sok versenyző aggódott az üzemanyaggal való gazdálkodás miatt a verseny előtt. Bagnaia ezért széleskörű intézkedéseket tett a verseny előtt:

„A kivezető kört nagyon lassan teljesítettem. Jó tapasztalataink vannak azzal kapcsolatban, hogy a fordulatszám csökkentésével üzemanyagot spórolunk. Amikor a másik szélárnyékában motorozol, nem kell annyi üzemanyag, és nem kell csökkenteni a teljesítményt, de amikor egyedül vagy elöl, akkor szükség van rá. Végül is ez valóban segített nekem, mert simábban tudtam bevenni a kanyarokat és a kigyorsítási fázisokat is egyszerűbben tudtam teljesíteni.”