back to top
2024. május 05. 01:17
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró ijesztő dologra hívta fel a figyelmet az Indiai Nagydíj kapcsán

Aleix Espargaró ijesztő dologra hívta fel a figyelmet az Indiai Nagydíj kapcsán

A szeptemberben megrendezésre kerülő Indiai Nagydíj előtt nagy a pörgés a paddockban. Aleix Espargaró, az Aprilia gyári pilótája hangsúlyozta, hogy a versenyzők biztonsága a legfontosabb.

Az ázsiai piac további fejlesztése érdekében a Dorna úgy döntött, hogy idén az Indiai GP-nek ad otthont. A versenyre szeptember 22-24. között kerül sor a Greater Noida melletti Buddh Circuit pályán, amely már korábban is adott otthont Forma-1-es futamoknak. A Superbike-világbajnokság a konkrét tervek ellenére sem jött Indiába, ennek okai a szigorú vámszabályok voltak.

Hasonló sorsra juthatnak idén a MotoGP-csapatok is, akiknek már így is hatalmas akadályokkal kell megküzdeniük. Ennek ellenére a Dorna továbbra is kitart a szeptemberi időpont mellett.

Nemcsak a szigorú nevezési szabályok adhatnak aggodalomra okot a csapatoknak, hanem az indiai pálya biztonsága is. A FIM biztonsági felelőse, Tome Alfonso novemberben a Indiába utazott, hogy megismerkedjen a helyszíni körülményekkel. Ennek során fény derült néhány dologra:

„A fő hangsúly eleinte mindig a kifutó zónákon volt. Általánosságban azt kértük, hogy csökkentsük az aszfaltos területeket és bővítsük a kavicságyakat néhány helyen, nevezetesen az 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 7-es, 13-as és 14-es kanyarokban.”

2024-től India is szerepelhet a MotoGP naptárjában

„Úgy döntöttünk, hogy további változtatásokat hajtunk végre a 3., 13. és 14. kanyarban is, ahol növeljük a kifutó területeket. Ezután módosítottuk a szegélyköveket, mivel korábban inkább az autóversenyzéshez tervezték őket.”

Aleix Espargaró, az Aprilia gyári pilótája is nyilatkozott a Buddh Circuit jelenlegi állapotáról:

„Egyelőre nem néztem meg közelebbről a pálya elrendezését vagy a biztonsági óvintézkedéseket, de természetesen remélem, hogy a pálya elég biztonságos ahhoz, hogy rajta motorozhassunk.”

„Massimo Rivola mutatott nekem egy fotót az utolsó kanyarról nemrég. Ott egy betonfalat lehetett látni. Remélem, hogy az illetékesek javítani fognak ezen a helyzeten. Szeretnék bízni bennük, és szeretnék bízni a Dornában is. Szóval várunk és meglátjuk, de ha még mindig ott van a fal, akkor nem fogunk ott versenyezni, semmi esélyünk.”