back to top
2024. július 27. 01:53
KezdőlapMotoGPMartín szerint a tetemes hátrány ellenére neki még van esélye Bagnaia ellen,...

Martín szerint a tetemes hátrány ellenére neki még van esélye Bagnaia ellen, Bezzecchinek nincs

Jorge Martín úgy véli, a nagy különbség ellenére még van esély arra, hogy megelőzze Francesco Bagnaiát a MotoGP idei szezonjában. A Pramac versenyzője szerint a tőle nem sokkal elmaradó Marco Bezzecchiről ugyanez nem mondható el.

Egy idei úgy tűnt, hogy a MotoGP 2023-as szezonja akár a végsőkig is kiélezett lehet. A termasi, illetve az austini forduló után még Marco Bezzecchi vezette a bajnokságot, majd a hetedik hétvégét vagyis a Német Nagydíjat követően Francesco Bagnaia előnye mindössze 16 pont volt Jorge Martínnal szemben az összetettben, és a VR46 pilótája is lőtávolon belül volt még.

A spanyol versenyző akkor idei eddigi legjobb teljesítményét produkálta, hiszen mind a sprintfutamon, mind a főversenyen győzött. Főleg a vasárnap aratott diadala volt emlékezetes, hiszen aznap óriási csatát vívott a címvédővel, amelyben ő kerekedett felül. A 25 esztendős motoros szerint ez a párharc meghatározó volt a továbbiakra nézve.

„Nagyon fontos pontja volt a szezonnak, mert megértette, hogy én vagyok az egyik legerősebb, és nemcsak akkor tudom legyőzni őt, amikor gyorsabb vagyok, hanem akkor is meg tudom verni, amikor mindketten gyorsak vagyunk – nyilatkozta. – Most már a bajnokságot illetően is rám gondol, és ez a legfontosabb.”

Minden változik, de egyvalami mégsem: Bagnaia továbbra is hidegvérrel a mezőny elején.

Bagnaia azonban a következő három hétvégén kivétel nélkül több pontot szerzett Martínnál, és előnye immáron 62 pontra nőtt. Mindez azt jelenti, hogy ha a tabella második helyezettje egy sprintet és két főfutamot megnyer, amelyeken a gyári Ducati pilótája egyetlen pontot sem szerez, akkor is csak utoléri őt pontszámban. Ennek ellenére úgy érzi, hogy az év második felében sikerülhet a fordítás.

„Pecco most remek helyzetben van – fogalmazott. – Olyan időszakot él, amikor megengedheti magának, hogy a második vagy a harmadik helyen végezzen, és eldöntheti, hogy kockáztat-e vagy sem. Nekem kicsit többet kell kockáztatnom, hogy csökkentsem ezt a pontkülönbséget. Úgy érzem, hogy oda tudok érni, és oda is fogok érni. Ahogyan Brad [Binder] is, úgy érzem, [ő is] csökkenteni tudja a lemaradását. Nem hibázik.”

Martín és a dél-afrikai versenyző között azonban még ott van Bezzecchi, aki mindössze 6 ponttal marad el márkatársától. Utóbbi azonban úgy gondolja, vele ellentétben az idény egyik meglepetésemberének nem lesz beleszólása a bajnoki küzdelembe. „Marco is rendkívül gyors, de talán túl sok hibát követ el – vélekedett. – Én és Pecco minden pályán kicsit kiegyensúlyozottabbak vagyunk. Úgy érzem, hogy ez inkább Pecco és köztem fog eldőlni.”