back to top
2024. május 01. 13:05
KezdőlapMotoGPLorenzóra vagy Doviziosóra hasonlít Bagnaia? – közeli munkatársa megmondta

Lorenzóra vagy Doviziosóra hasonlít Bagnaia? – közeli munkatársa megmondta

Cristian Gabarrini úgy véli, Francesco Bagnaia sokkal jobban hasonlít Jorge Lorenzóra, mint Andrea Doviziosóra a Ducati közelmúltbeli versenyzői közül. A címvédő főszerelője megvédte az ötszörös világbajnokot, és elárulta, sok minden neki köszönhető a mostani alkatrészek közül.

Francesco Bagnaia jó úton halad afelé, hogy másodszor is világbajnok legyen a MotoGP-ben. A gyári Ducati versenyzője öt futamgyőzelemmel rendelkezik, és további négy sprintversenyen diadalmaskodott. Ennek következtében féltávnál 62 pont az előnye a tabella második helyén álló Jorge Martínnal szemben, aki ugyan még behozhatónak tartja a hátrányát, de a tendencia egyáltalán nem erre utal.

Martín szerint a tetemes hátrány ellenére neki még van esélye Bagnaia ellen, Bezzecchinek nincs

Második végső győzelmével Bagnaia immáron egyértelműen feliratkozna a királykategória meghatározó egyéniségei közé. Csakúgy, mint közvetlen elődje, Andrea Dovizioso, valamint a vele 2017-ben és 2018-ban egy csapatban versenyző Jorge Lorenzo. A 26 éves pilóta jelenlegi főszerelője mindkettőjüket közelről látta, így könnyen el tudta dönteni, hogy melyikükre hasonlít jobban a mostani éllovas.

„Nagyon szeretem Doviziosót, de Pecco sokkal érzékenyebb – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának Cristian Gabarrini. – Bagnaia sokkal jobban ragaszkodik bizonyos dolgokhoz, fogalmazzunk így. Véleményem szerint Andrea egyes területeken kicsit jobban kiemelkedett, míg Pecco mindig a győzelemre törekszik. Jorge Lorenzónál is ezt láttam, a végsőkig igyekeznek a maximumot nyújtani. Bagnaia minden szempontból valóban nagyon érzékeny: aerodinamika, futómű, erőforrás. Sokszor meghökkent minket a megjegyzéseivel.”

Lorenzo 2019-ben hagyta abba a motorversenyzést, és azóta többek között televíziós szakértőként tevékenykedik. Ennek következtében elkerülhetetlen, hogy véleményt formáljon a pilótákról, gyártókról, csapatokról, illetve az egyes szituációkról. Előfordul, hogy ez sokaknak nem tetszik, de Gabarrini megvédte a spanyol expilótát, és méltatta a Ducatinál nyújtott teljesítményét.

Csapatfőnöke szerint Bagnaiának még fejlődnie kell, de mentalitása olyan, mint Stoneré

„Lehet, hogy arrogánsnak tűnik, de a valóságban az ellenkezője az igaz – fogalmazott. – Nincs szűrője, azt mondja, amit gondol, és a gondolatai legtöbbször technikailag megalapozottak. Úgy vélem, megérdemelt volna egy bajnoki címet a Ducatival. Azt kell mondanom, hogy sok minden, ami most a motorunkon van, Jorge Lorenzo ötleteiből és visszajelzéseiből származik. Nagyszerű munkát végzett Andrea Dovizioso mellett. Ő egy félelmetesen alázatos ember. Néha, amikor az ember beszélgetett vele, nem akart vitatkozni, és kijelentette, hogy »ha azt mondod, hogy ez így van, akkor ki kell próbálnom, és úgy kell csinálnom, ahogyan mondod«. Ezt nem várja el az ember egy ötszörös világbajnoktól.”

Lorenzo 2017-ben szerződött a Ducatihoz, a Yamahánál eltöltött közel egy évtized után, ahol három világbajnoki címet szerzett. Az első bő egy évében tempója általában elmaradt Doviziosóétól, de aztán három futamgyőzelmet is sikerült aratnia. Az olasz gyártónál eltöltött időszaka azonban rosszul végződött, mert az Aragóniai Nagydíjon megsérült, így legközelebb csak a szezonzáró valenciai futamon tudott elindulni, ahol tizenkettedik lett.