back to top
2024. május 02. 19:50
KezdőlapMotoGPIdén összejött a matek, Aleix Espargaró 12, azaz 12 kör után győzelmet...

Idén összejött a matek, Aleix Espargaró 12, azaz 12 kör után győzelmet szerzett hazai pályán

A japán gyártóknak nem sikerült tíz másodpercen belül célba érni Barcelonában, Aleix Espargaró azonban megmutatta, nem véletlen volt végig az élmenők között a hétvégén.

Pecco Bagnaia várhatta az élről a piros lámpák kialvását a királykategória szombat délutáni sprintfutamán Barcelonában. Már a felvezető körben bekövetkezett a verseny első meglepetése, hiszen elkezdett esni az eső.

Az olasz világbajnok remekül kapta el a rajtot, mögé Maverick Viñales zárkózott fel, majd Aleix Espargaró érkezett. Marc Márquez szintén nagyszerűen kezdte a versenyt, a 8. helyen haladt a spanyol az első kör végén. Espargaró gyorsan megunta az üldöző szerepet, a második kör kezdetén maga mögé utasította csapattársát.

Az első nyolc versenyző minimális előnyre tett szert a mezőny többi tagjával szemben. Fabio Quartararo mindössze a 21. helyen haladt. Jorge Martín célkeresztbe vette Viñalest, de nem sikerült végrehajtania a tervezett előzési manővert, ezáltal jelentős pozíciókat veszített a Pramac Ducati pilótája.

A harmadik körben sárga zászló jelent meg a kettes szektorban, az ötös kanyarnak ezúttal Pol Espargaró esett áldozatul. Mindeközben bátyja Bagnaiát szorongatta az élen.

A futam feléhez érkezve Espargaró bedobta Bagnaia mellé a motort az egyes kanyarban, sikerült megelőznie, és máris némi előnyre tett szert az olasszal szemben. Bagnaia ugyan tudta tartani a tempót riválisával, de nem tudott felzárkózni rá.

Négy körrel a vége előtt Espargaró előnye már közel egy másodperc volt az üldözőkkel szemben. Bagnaiának lassan amiatt kellett aggódnia, hogy a mögötte érkező Viñales nyomás alá helyezte őt.

Viñales óriásit hajrázott ugyan Bagnaia mögött, de végül nem sikerült megelőznie az olaszt. Espargaró zseniális versenyzést bemutatva teljesítette mind a 12 kört idén, és győzelemmel zárta sprintfutamot.

A futam végeredménye: