back to top
2024. május 03. 05:21
KezdőlapMotoGPRekordidővel a pole-ban Pecco Bagnaia, az Aprilia pilótái továbbra is brillíroznak

Rekordidővel a pole-ban Pecco Bagnaia, az Aprilia pilótái továbbra is brillíroznak

Pecco Bagnaia hatodik pole pozícióját szerezte az idei szezonban, a hétvége ásza Aleix Espargaró nem hazudtolta magát ma sem, a Q1-ből érkező Miguel Oliveira pedig a harmadik rajthelyet szerezte meg a MotoGP szombat délelőtti időmérő edzésén.

Esős körülmények fogadták a királykategória versenyzőit a montmelói pályán szombat délelőtt. A második szabadedzésen brillírozó Miguel Oliveira is a Q1 mezőnyének tagjaként készülődött a következő megmérettetésre.

Az első rohamot Fabio Quartararo teljesítette a legjobban, azonnal képes volt beférni 1:40 alá. A következő kört is piros szektorokkal kezdte a francia, ám Oliveira sem volt jelentősen elmaradva tőle. A portugál végül meglepte a Yamaha versenyzőjét, aki a következő kör elején a sóderágyban kötött ki.

A Q1 felénél Oliveira és Franco Morbidelli álltak a két továbbjutó pozícióban. A bokszlátogatást követően Marc Márquez ezúttal Jack Miller szélárnyékában próbált előnyösebb rajthelyet kiharcolni magának. Mindkét versenyző piros szektorokkal érkezett, ahogyan Oliveira és Pol Espargaró is. Márquez a kör végén átvette a vezetést.

Oliveirának sikerült 1:39-es időn belül befejeznie a körét, így megelőzte Márquezt. Quartararo javított ugyan, de nem volt veszélyes a továbbjutó helyek egyikére sem.

Az időmérő edzés második szakaszára elállt az eső. Az egyetlen japán motor Marc Márquezé volt, aki lendületesen kezdte a Q2-es szereplést. Az első kör mégis Aleix Espargarónak sikerült a legjobban.

Sorra érkeztek a piros szektorok, Marc Márquez nagyszerű köre immáron csak a 12. helyre volt elég, és tetemes, 6 tizedes lemaradásban volt a 11. pozíciót ideiglenesen birtokló Enea Bastianini mögött. Az első kifutást Maverick Viñales húzta be, és meglepő módon nem szerepelt Ducati a top 3-ban.

Marc Márquez ezúttal Pecco Bagnaiát nézte ki magának, a Ducati-bokszban vendégeskedő Álvaro Bautista meg is mosolyogta a helyzetet. A második kifutást Espargaró nagyszerűen kezdte, ahogyan Bagnaia és Jorge Martín is. Az Aprilia versenyzője magasra tette a lécet, ám a tavalyi világbajnok új pályacsúcsot futott.

A következő kört mind Bagnaia, mind Martín rendkívüli idővel kezdte. Az olasz jelentős előnnyel érkezett saját magával szemben, de sokat veszített az utolsó szektorban, így nem tudott javítani.

A harmadik helyről igyekezett javítani Espargaró, végül egy pozíciót sikerült is. Bagnaia ellen senkinek nem volt ellenszere a továbbiakban, Martín Marc Márquez szélárnyékában hibázott, így Bagnaia, Espargaró és Oliveira alkotja az első sort.

Az edzés végeredménye: