2024. április 28. 18:12
KezdőlapHírekMeghalt a legendás brit csapatfőnök

Meghalt a legendás brit csapatfőnök

56 esztendős korában életét vesztette Paul Bird, a MotoGP- és a Superbike-világbajnokságban is megforduló, de elsősorban a brit Superbike-bajnokságban sikeres csapatfőnök. Remek eredményeit beárnyékolja, hogy többször is rendőrségi ügybe keveredett.

Péntek este megdöbbentő hírt tett közzé a brit Superbike-bajnokság egyik élcsapata, a BeerMonster Ducati: csapatfőnökük, Paul Bird 56 éves korában, egy gyors lefolyású betegség következtében elhunyt. Paul Bird neve valószínűleg kevés magyarországi motorsportrajongónak lehet ismerős, pedig az angol fenegyerek nagyon sok mindent tett le a brit motorsport asztalára.

Szülei egy baromfi-feldolgozó cég tulajdonosai voltak az észak-angliai Langwathby nevű faluban, ő a vállalat marketingéért volt felelős. Az így szerzett tudása, valamint az anyagi háttere révén megalapította a Paul Bird Motorsportot, amely a brit Superbike-bajnokság egyik megkerülhetetlen sikercsapata lett. A szponzori szerződések miatt különböző neveken (pl. Monstermob Ducati, Rapid Solicitors Kawasaki, VisionTrack Ducati) 2002 és 2020 között összesen nyolcszor nyerték meg a BSB-t, olyan nevekkel, mint Steve Hislop, Shane Byrne, Scott Redding és Josh Brookes.

2008 és 2011 között a csapat a világbajnokságra tette át a székhelyét: az első szezonban privát hondásként, a következő háromban azonban a Kawasaki gyári támogatású alakulataként voltak jelen a vb-n. A projekt nem volt különösebben sikeres: a három év alatt mindössze egyetlen futamgyőzelmet szereztek Tom Sykes révén az eső áztatta Nürburgringen.

2012-ben a csapat visszatért a brit bajnokságba, ám emellett három évig a rövid életű CRT-szabályok keretében a MotoGP-ben jelen voltak egy Aprilia-blokkos, saját vázas motorkerékpárral. James Ellison, Yonny Hernández, Broc Parkes és Michael Laverty révén több pontot is szereztek, legjobb eredményük két 9. hely volt. A csapat közúti versenyeken is jelen volt: több győzelmet is szereztek a NorthWest 200-on és Makaóban.

Bird fiatalkorában motokrosszozott, ám egy sérülés következtében ezt abba kellett hagynia. Később ralira váltott, amelyet még felnőttkorában, sikeres csapatfőnökként is űzött szabadidejében. Két gyermeket hagyott hátra: fia, Frank autóversenyző lett, raliban és hosszútávú versenyeken indul. Másik gyermeke még tizenéves.

Az eredmények mellett az is tény, hogy Bird vagy a csapata többször is negatív kontextusban került a sajtóba. 2011-ben a Superbike-vb asseni fordulójáról hazatérve Doverben a brit hatóságok jelentős mennyiségű kábítószert (több kilogramm kokain, hasis, és több ezer ecstasytabletta) találtak az istálló kamionjában. Elmondásuk szerint semmi közük nem volt az egészhez, és nem értették, hogyan kerülhetett oda. 2012-ben azért kellett bíróság elé állnia, mert fenyegette és zaklatta az exfeleségét. Bird később ismét kapcsolatba került a kábítószerrel: 2015-ben két évre eltiltották a BTRDA ralibajnokságtól, miután a doppingvizsgálat során kokain nyomait fedezték fel a testében. 2018-ban újfent eltiltották, mivel nem volt hajlandó doppingtesztnek alávetni magát. Ez 2026-ban járt volna le.