back to top
2024. május 01. 11:09
KezdőlapMotoGPPánikba esett a Rinst helyettesítő versenyző, aki sok év után szerepel újra...

Pánikba esett a Rinst helyettesítő versenyző, aki sok év után szerepel újra a MotoGP-ben

Nakagami Takaaki elárulta, ideiglenes csapattársa, az Álex Rinst helyettesítő Takahasi Takumi valósággal pánikba esett a San Marinó-i Nagydíj első szabadedzésén. Az LCR Honda állandó pilótája szerint a helyzet messze van a jótól, de egy pozitívumot azért talált.

Álex Rins immáron zsinórban a hatodik futamhétvégéjét, illetve zsinórban a hetedik versenyét hagyja ki, miután a mugellói sprintfutamon síp- és szárkapocscsonttörést szenvedett. A spanyol versenyzőt ennélfogva a San Marinó-i Nagydíjon is helyettesíteni kell, ám ezúttal nem volt egyértelmű, hogy kire essen a választás. Az előző fordulók során ezt a szerepet betöltő Iker Lecuona ugyanis ezen a hétvégén Magny-Cours-ban versenyez a Superbike-világbajnokság mezőnyében, míg Stefan Bradl, a Honda tesztpilótája szabadkártyásként indul Misanóban.

Ennek következtében az a döntés született, hogy az elsősorban a hosszútávú versenyeken szereplő Takahasi Takuminak adnak lehetőséget. A japán versenyző eddig mindössze öt futamot teljesített a gyorsaságimotoros-vb-n, ebből hármat a 250 köbcentiméteresek között, egyet-egyet pedig a 125-ös géposztályban, illetve a MotoGP-ben. Mindannyiszor hazai pályán, Motegiben versenyzett, legutóbb 2015-ben, amikor a királykategória esős versenyén a tizenkettedik helyen ért célba.

Ennek tudatában nyilvánvalóan nem lehetett csodát várni tőle, és a misanói hétvége pénteki napján ennek megfelelően is teljesített. Bár nem tudni, hogy a csapat, illetve a gyártó mit kért tőle, de attól még tény, hogy az első szabadedzésen 1,4 másodperccel, míg az edzésen 5 tizeddel maradt el a legjobb idő 105 százalékától. Az LCR másik motorját vezető Nakagami Takaaki elmondta, hogy honfitársa egyáltalán nem nyugodt.

Bezzecchi pályacsúccsal az élen, Pedrosa, Marc Márquez és Bagnaia is ott lesz a Q2-ben

Takumi rendkívül ideges – nyilatkozta még a délelőtti gyakorlás után a monacói alakulat állandó versenyzője, miután ideiglenes csapattársáról kérdezték. – Teljesen bepánikolt, hogy mit csináljon itt. Azonban mondtam neki, hogy érezze jól magát, és élvezze ezt a három napot. Emellett persze néhány tippet is tudtam neki adni.”

Ami a Honda többi versenyzőjét illeti, a relevánsabb délutáni etap során Marc Márquez bejutott a legjobb tízbe, de őt leszámítva a tizenötödik helyen záró Bradl volt a legjobbjuk, miután Nakagami és Joan Mir kifejezetten hátul végeztek. A japán pilótának feltették a kérdést, hogy a mérnökök elnézést kértek-e tőle azért, hogy az utóbbi időszakban talán még az eddiginél is rosszabbra fordult a helyzet, némi gondolkodás után válaszolt. „Az embernek rengeteg ötlete van, de sajnos nem mindig működnek – fogalmazott. – Legalább próbálkoznak, de tény, hogy rosszul indult a szezon, és a nyári szünet után minden csak még rosszabb lett.”

A japán gyártó tehát továbbra is nehéz helyzetben van, ami persze egyáltalán nem meglepő. Ezzel együtt Nakagami egy pozitívumot azért meg tudott említeni, amely ezen a hétvégén talán megkönnyítheti a dolgukat. „Misanóban fantasztikus a tapadás, ez segíteni fog nekünk – jelentette ki. – Ez azt jelenti, hogy az egyik fő gondunk megszűnt. Meg kell elégednünk azzal, hogy kis lépésekben haladunk előre.”