back to top
2024. május 04. 00:26
KezdőlapMotoGPBezzecchi pályacsúccsal az élen, Pedrosa, Marc Márquez és Bagnaia is ott lesz...

Bezzecchi pályacsúccsal az élen, Pedrosa, Marc Márquez és Bagnaia is ott lesz a Q2-ben

Marco Bezzecchi körrekorddal zárta az élen a San Marinó-i Nagydíj edzését Maverick Viñales és Dani Pedrosa előtt. Marc Márquez és Francesco Bagnaia is ott lesz az időmérő második szakaszában, Fabio Quartararo viszont hátul zárt.

Az első szabadedzés után délután következett az edzésnek nevezett szakasz a MotoGP mezőnyének a San Marinó-i Nagydíjon. Itt dőlt el, hogy a szombati időmérő edzésen melyik tíz pilóta kezdhet a Q2-ben. A legnagyobb kérdés talán az volt, hogy a múlt héten balesetet szenvedő Francesco Bagnaia hogyan teljesít tétre menő helyzetben.

A Ducati tesztpilótája kezdett az élen Misanóban, Bagnaia nagyon hátul zárt

Az első próbálkozások után Maverick Viñales 1:34.129 másodperccel állt az élre, de természetesen ez még messze volt a legjobb köridőktől. Ezt követően Brad Binder vette át a vezetést, de hamarosan előbb Jorge Martín, majd a gyári Aprilia pilótája is megelőzte, aztán mások is elé kerültek. Utóbbi 1:31.794-et motorozott, 76 ezreddel 392 ezreddel megelőzve Martínt, és további 98-cal Michele Pirrót.

Szűk 10 perc után aztán Marco Bezzecchi ugrott az élre, mindössze 9 ezreddel megelőzve Viñalest. Pár perccel később közvetlen közelről végignézhette, ahogyan Aleix Espargaró nagyot ment, és megússza a bukást. Ami az egyetlen gyári Ducatit illeti, Bagnaia közvetlenül Pirro mögé, az ötödik pozícióba jött fel 538 ezredes lemaradásban, de aztán Luca Marini bejött kettőjük közé.

Bő 20 perc után ismét változás történt az eredményjelző tetején, ugyanis Martín 1:31.562-vel visszavette a vezetést. A spanyol versenyző azonban nem sokáig állt az élen, ugyanis Dani Pedrosa 36 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála. Raúl Fernández aztán feljött az ötödik helyre Pirro elé, majd sokáig nem módosult a helyzet az élmezőnyben, csupán Pedrosa növelte az előnyét 109 ezredre.

Bő 20 perccel a vége előtt Martín megint átvette a vezetést, miután 1:31.416-os kört futott. Körülbelül fél perccel később Viñales 1:31.654-re javított, amivel megelőzte Bezzecchit, és feljött a harmadik pozícióba. Bezzecchit aztán Bagnaia is megelőzte, miután 247 ezreddel maradt el Martíntól.

Közvetlenül a hajrá előtt Bezzecchi újra vezetett, míg Marc Márquez ideiglenesen feljött a tizedik helyre. Nagyjából ugyanekkor Jack Miller esett el a 3-as kanyarban. Az élen aztán ismét változás volt, hiszen Viñales 1:30.972-vel ugrott vissza a tabella élére, amivel megdöntötte a pályacsúcsot, és a pálya történetében ő volt az első, aki 1:31 másodperc alatt ért körbe.

3 perccel a vége előtt előbb Raúl Fernández, majd Pol Espargaró bukott, de előbbi gyorsan visszaült a motorjára. Ennek következtében a 32 éves pilóta hiába állt a hatodik helyen, mivel nem tudott javítani, kiesett az első tízből. Mindeközben Pedrosa a második, Marc Márquez a harmadik helyre jött fel, de csak addig, amíg Bezzecchi meg nem előzte őket.

Másfél perccel a vége előtt Aleix Espargaró is bukott, miután a 15-ös kanyarban elvesztette a motort. Az élen végül Bezzecchi zárt 1:30.846-tal, 126 ezreddel megelőzve Viñalest, és további 129-cel Pedrosát. Mögöttük Martín, Marini, Marc Márquez, Bagnaia, Álex Márquez, Binder és Raúl Fernández lett az első tíz és egyben a továbbjutók sorrendje. Fabio Quartararo csak a tizenkilencedik lett.

A MotoGP misanói edzésének végeredménye