back to top
2024. május 02. 18:45
KezdőlapMotoGPPedrosa elárulta, mi a célja szezonbeli második futamhétvégéjén

Pedrosa elárulta, mi a célja szezonbeli második futamhétvégéjén

Dani Pedrosa szeretné versenykörülmények között is kipróbálni a KTM alkatrészeit, és igyekszik alkalmazkodni a megváltozott formátumhoz. A 37 éves pilótát az osztrák gyártó körül kialakult helyzetről is kérdezték.

Dani Pedrosa a szezon során másodszor fog rajthoz állni a MotoGP-ben, hiszen a San Marinó-i Nagydíjon szabadkártyával vesz részt. Az első hétvégéje kifejezetten jól sikerült, hiszen Jerezben remekül szerepelt. Az időmérőn és a sprintfutamon a hatodik helyen végzett, míg a versenyen hetedikként ért célba, miután minimális különbséggel alulmaradt Luca Marinivel szemben.

A spanyol versenyző 2019 óta tesztpilótája a KTM-nek, de most először fordul elő, hogy egy idényen belül legalább két fordulón részt vesz. Ráadásul a Spanyol Nagydíj óta változott a hétvége formátuma, hiszen a korábbi első edzést szabadedzéssé nyilvánították, így annak az eredménye nem befolyásolja, hogy másnap melyik tíz motoros kezdi a Q2-ben az időmérőt. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, Pedrosának a különböző alkatrészek tesztelése az elsődleges feladata.

„Ez a második szabadkártyám ebben a szezonban, újra egy ismerős pályán – nyilatkozta. – Az a fő célom, hogy versenykörülmények között is kipróbáljam azokat a dolgokat, amelyeket már kipróbáltunk. Ahogyan azt mindenki tudja, a legnagyobb probléma az első gumi és a szélárnyék. Igaz, hogy a Ducati itt nagyon erős, és sokat tesztel. A saját dolgunkra fogunk koncentrálni, megpróbálunk alkalmazkodni a formátumhoz, amely kicsit más, mint legutóbb. Lépésről lépésre [haladunk]. Egy tesztet nem tudunk reprodukálni, mert akkor egyedül vagyunk, legfeljebb három motorral, és nem követjük egymást. Amikor viszont valaki mögött vagyunk, akkor ez történik.”

Így oldaná meg a Pedrosával hosszabbító KTM, hogy túl sok versenyzőnek van szerződése?

Ami a jövő évi versenyzői felállást illeti, a KTM kifejezetten érdekes helyzetben van, hiszen öt pilótával kötöttek szerződést a jövő évre, miközben jelen állás szerint ugyanúgy négy állandó motorjuk lesz, mint idén. Legutóbb felmerült, hogy Jack Miller 2024-ben tesztpilóta lesz, de úgy, hogy sokkal több szabadkártyás lehetőséget kap, mint a mostani tesztpilóták. Mindez Pedrosa helyzetére is hatással lehet, de ő nem tudott sok konkrétummal szolgálni ezzel kapcsolatban.

„Még nem beszéltünk a jövő évi szabadkártyákról, jelenleg a tesztelésről van szó – fogalmazott. – Majd meglátjuk. Van még egy másik mellék- vagy főszál a történetben, szóval meglátjuk, hogy az hogyan végződik. Meglátjuk, mit teszünk, hogyan szervezzük meg magunkat. A szabadkártya végső soron azért jár, mert van egy célja.”

Pedrosa ugyan 2023-ban már használt alkatrészeket tesztel, de a cél, hogy azokat tökéletesítsék a következő idényre. Éppen ezért kap szerepet közvetlenül a misanói teszt előtt, de elárulta, hogy ez nem egy gyorsan meghozott döntés volt. „Ez nehezebb volt – hasonlította össze a jerezi szerepléssel. – A dolgok megváltoznak, és hirtelen úgy döntöttünk, hogy ez újabb jó lehetőség számunkra.”