back to top
2024. május 02. 12:59
KezdőlapMoto3Alonso győzelmét hozta a hihetetlenül izgalmas utolsó kör a Moto3-ban, egyre szorosabb...

Alonso győzelmét hozta a hihetetlenül izgalmas utolsó kör a Moto3-ban, egyre szorosabb a bajnokság

David Alonso zsinórban a második futamát nyerte meg a Moto3-asok San Marinó-i Nagydíján, miután az utolsó körben legyőzte Jaume Masià-t és Deniz Öncüt. Daniel Holgado előnye 4 pontra csökkent.

A Moto3-as versennyel indult a San Marinó-i Nagydíj vasárnapi napja. A pole pozíciót a szezon során harmadik alkalommal Jaume Masià szerezte meg 1:41.638 másodperces körrel, 243 ezreddel megelőzve a futamot a bajnokság második helyéről váró Szaszaki Ajumut. Mellőlük Toba Kaitó indulhatott, aki 2020 óta először kvalifikált az első sorba. A versenyt a tabella listavezetőjeként kezdő Daniel Holgado a nyolcadik pozíciót szerezte meg.

A rajt Szaszakinak sikerült jobban, és el is ment Masià mellett, Toba pedig megőrizte a harmadik helyet. A spanyol pilóta azonban nem adta fel, és hamar visszavette a vezetést, sőt, átmenetileg a két japán pilóta helyet is cserélt. Toba azonban hamarosan visszaesett, hiszen honfitársa mellett Diogo Moreira és David Alonso is megelőzte őt, sőt, nem sokkal később Deniz Öncüvel is pozíciót vesztett. A rajt legnagyobb vesztesei Holgado és Iván Ortolá voltak, előbbi a tizedik, utóbbi a huszadik helyre esett vissza.

A 2. körben Moreira Szaszakit is megelőzte, Masià-t viszont nem tudta üldözőbe venni, ugyanis a Leopard Racing pilótája nagyon hamar 1 másodperc fölé növelte az előnyét. A 3. körben ráadásul ismét helycsere volt a második pozícióban, ugyanis Öncü elment Moreira mellett.

Masià előnye aztán csökkenni kezdett, és a 7. körre már alig több mint 1 tized volt a különbség Öncüvel szemben. A KTM Ajo pilótája azonban egy ideig nem tudott támadni, sőt, inkább védekeznie kellett Moreirával szemben. A 8. körben aztán Öncü hibája miatt meg is történt a helycsere a második-harmadik helyen, így a brazil motoros vált az első számú üldözővé.

A török versenyző a 9. körben visszavette a második helyet, Moreirát ráadásul David Muñoz és Alonso is maga mögé utasította. A brazil pilóta így az ötödik helyre esett vissza, közvetlenül Szaszaki elé, aki szintén pozíciókat vesztett. Holgado ekkor a tizedik pozíciót foglalta el, így az akkori állás szerint a japán pilóta 4 pontot hozott volna riválisán.

A Husqvarna versenyzője aztán még egy pozíciót bukott, hiszen Toba is elment mellette, aki így feljött a hatodik helyre. A 12. körben aztán hosszú idő után az élen is változás történt, hiszen Öncü megelőzte Masià-t, aki Muñozzal és Alonsóval szemben is pozíciót vesztett, de a kolumbiai pilótát sikerült visszaelőznie. Sőt, egy körrel később honfitársa ellen is összejött az előzés, így visszatért a második helyre.

A 16. körben Muñoz megelőzte Masià-t, de utóbbi hamarosan visszavette a pozícióját honfitársával szemben. Sőt, a Boé Motorsports versenyzője majdnem el is dobta a motort, és bár sikerült mentenie, visszaesett Alonso mögé. 2 körrel a vége előtt egy pillanatig egymás mellett ment az első három, de aztán nem változott a sorrend, ahogyan érdemben a különbségek sem.

Alonso aztán feljött a második helyre, az utolsó kör pedig igazi tűzijátékot hozott. Masià elment Alonso mellett, majd Öncüt is megelőzte. Alonso azonban nem hagyta magát, és egyszerre kettőt előzött, és először a verseny során átvette a vezetést. Ezt már nem is engedte ki a kezéből, így négy futam alatt már a harmadik győzelmét aratta, mögötte Masià és Öncü értek be.

Szaszaki a hetedik lett, míg Holgado csupán a tizenhatodik, így ő maradt 161 ponton, előnye pedig 4 egységre csökkent. Sőt, a bajnoki címért folytatott harc egyre több szereplőssé válik, hiszen Masià hátránya is csupán 12 pont, Öncü lemaradása 17, míg Alonsóé 21 pont.

A Moto2 misanói futamának végeredménye