back to top
2024. május 03. 03:13
KezdőlapMotoGPAz évek óta változtatásokat sürgető Quartararo még mindig próbálja türtőztetni magát

Az évek óta változtatásokat sürgető Quartararo még mindig próbálja türtőztetni magát

Fabio Quartararo elárulta, már a bajnoki évében is tudta, hogy a Yamaha rossz irányba halad, és évek óta változtatásokat szeretne. A francia versenyző ugyanakkor a kevéssé biztató teszt után is próbál nyugodt maradni.

Újabb frusztráló futamon van túl Fabio Quartararo. A Yamaha pilótája csupán a tizenharmadik helyen ért célba a San Marinó-i Nagydíjon, pedig a tempója alapján ennél sokkal előrébb kellett volna végeznie. Azonban a verseny első felében Aleix Espargaró, utána Johann Zarco mögé ragadt be, miután a gyenge erőforrás miatt nem tudta megelőzni riválisait.

A 24 éves motoroson az sem segített, hogy a Katalán Nagydíj óta a régebbi, kisebb szárnyakat használja, hiszen az egyenesbeli sebessége így sem volt kielégítő. A Yamaha jó ideje küzd ezzel a problémával, és Quartararo már akkor látta, hogy efelé tartanak, amikor még a csúcson voltak. Most pedig elérkezett a mélypont ebből a szempontból.

Amikor megnyertem a bajnokságot, akkor is mondtam, hogy ezzel a motorral már nem nyerhetünk többet – nyilatkozta a futam után. – Tavaly pedig a második helyen végeztünk, nem nyertünk. Az idei év viszont még rosszabb. Amikor az ember sokkal gyorsabb az előtte lévő srácoknál, akkor előzni kell. Ezzel küszködünk, minden egyes pályán ugyanez a helyzet. Itt különösen rossz volt.”

Quartararo ezzel továbbra is tizenegyedik az egyéni összetettben, míg a Yamaha visszaesett az utolsó, ötödik pozícióba a konstruktőrök között, még ha csak pontegyenlőséggel is a Hondával. Pedig a 2021-es világbajnok mindent megtesz. „Nem élvezem – jelentette ki. – Száz százalékot nyújtok, de ha belegondolunk, hogy tavaly [itt] az ötödik helyen zártam, két évvel ezelőtt pedig a győzelemért harcoltam Peccóval [Francesco Bagnaia – a szerk.]. Most pedig ennyire messze vagyunk? Nehéz [a helyzet]. A tempómnak viszont örülhetek, az jó volt.”

Quartararo idén már többször is megfogalmazta, hogy a Yamaha hosszú ideje nem fejlődött érdemben. Pedig ő már jó ideje sürgeti a változtatásokat, de a japán gyártónál csak mostanában, a nagyon rossz eredmények hatására kaptak észbe. A francia versenyző úgy véli, az, hogy 2022-ben az utolsó pillanatig harcban volt a végső győzelemért, hamis reményeket keltett a vezetőségben.

Marini zárta az élen a misanói tesztet, Marc Márquez és Quartararo is elégedetlen

2020 és 2021 óta kértem, hogy változtassanak a motoron – árulta el. – Azonban úgy vélem, hogy a japán mentalitás miatt, ha a motor az első helyen áll, akkor nem akarnak kockáztatni. Amikor az ember második, és a bajnoki címért harcol, nem akarnak ekkora rizikót vállalni. Szóval az, hogy ilyen pozícióban végzünk, a Yamaha pedig utolsó a konstruktőrök között, talán kicsit változtat a dolgokon. Persze nagy változtatásokat kell végrehajtanunk, és szerintem sok évnyi késésben vagyunk.”

Hétfőn rendezték a misanói tesztet, ahol a gyártók először vihették pályára a 2024-es motorjuk kezdeti változatát. Quartararo a hatodik pozícióban végzett, de korántsem volt elégedett, mivel szerinte a körülmények kedveztek nekik, az erőforrás tekintetében pedig egyáltalán nem fejlődtek. Helyzetét sokan Marc Márquezéhez hasonlítják, aki nem biztos, hogy kitölti a szerződését a Hondánál, ám a Yamaha motorosa egyelőre próbál nyugodt maradni.

A Yamaha hitt bennem, amikor megérkeztem a Moto2-be, és az idei év elején kicsit arrogánsabb volt a hozzáállásom a kelleténél – fogalmazott. – Szóval természetesen nehéz időszakot élünk, de illedelmesnek kell maradnom. Mindkét fél ugyanazt akarja, ami persze nehéz, de inkább nyugodtabb maradok, és megpróbálok mindenkivel egy jobb kombinációt kialakítani.”