back to top
2024. május 19. 06:54
KezdőlapMotoGPMarc Márquez egyvalamit nem ért Rossival kapcsolatban: Hogy volt képes erre?

Marc Márquez egyvalamit nem ért Rossival kapcsolatban: Hogy volt képes erre?

Marc Márquez hihetetlennek tartja, hogy Valentino Rossi még akkor is éveken át a MotoGP mezőnyének tagja volt, amikor már nem tudott futamot nyerni. A spanyol versenyző egyértelművé tette, hogy ha ismét sikerül felérnie a csúcsra, akkor az lesz pályafutása legfontosabb világbajnoki címe.

Valentino Rossi az eredményei mellett azért is egyedülálló alakja a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetének, mert kivételesen hosszú karriert tudhat maga mögött. Még úgy is, hogy utolsó négy évében már nem tudott futamot nyerni. 2018-ban még ötször felállhatott a dobogóra, a következő két évben viszont ez a szám összesen háromra csökkent. Utolsó évét pedig már nem a gyári Yamahánál teljesítette, és mindössze egyszer, Ausztriában tudott az első nyolcban végezni.

Bizonyos szempontból hasonló cipőben jár Marc Márquez. A nyolcszoros világbajnok még bőven nem jár abban az életkorban, mint ahány esztendősen egykori nagy riválisa visszavonult, de sérülése és a Honda jelenlegi gyengélkedése miatt az elmúlt négy évben esélye sem volt a vb-címre. Így, hogy már ő is átélte ezt az időszakot, érthetetlennek tartja, hogy Rossi hogyan bírta ki az eredménytelenséget.

„Mikor van az ideális időpontja a visszavonulásnak – idézi a MARCA Márquez nemrég megjelent könyvének egy részletét. – [Karrierjének] utolsó négy évében szerettem volna Rossi fejébe látni. Ő egy győztes, és négy éven át a tizedik és a tizenötödik hely között volt, ráadásul elhagyta a gyári csapatot. Szeretném tudni, hogyan tudott ilyen körülmények között minden hétvégén visszatérni.”

Korábban fontolgatta, de Marc Márquez nem lép Fernando Alonso útjára

Márquez 2013 és 2019 között hat világbajnoki címet nyert a királykategóriában, de ezeknek a többsége sima győzelem volt, és összességében kijelenthető, hogy mindenki felett állt azokban az években. Most viszont nagyon mélyről kellett visszakapaszkodnia, hogy egyáltalán folytathassa a karrierjét, és ha a következő években felér a csúcsra, az egyértelműen pályafutása legnagyobb eredménye lesz.

„Öt évvel ezelőtt Superman voltam – idézte fel a MotoGP-ben eltöltött időszakának a legszebb éveit. – Mindent elértem. Ha eljön a következő győzelem, [kijelenthető, hogy] megdolgoztam érte. Én, Marc, nem Superman, akinek minden jól alakul. Ha újra bajnok leszek, az messze a legfontosabb cím lesz a pályafutásom során.”

Hogy ezt a Hondával kísérli-e meg megtenni, az jelenleg a MotoGP talán legfontosabb kérdése. Múlt héten ugyanis felröppentek olyan pletykák, miszerint nem tölti ki a szerződését, és a Gresininél folytatja pályafutását, majd olyan híresztelések is megjelentek, hogy marad a helyén. Ő maga legutóbb úgy fogalmazott, hogy három opció van a fejében, és hamarosan dönteni fog.