back to top
2024. május 05. 05:37
KezdőlapMotoGPKorábban fontolgatta, de Marc Márquez nem lép Fernando Alonso útjára

Korábban fontolgatta, de Marc Márquez nem lép Fernando Alonso útjára

Marc Márquez leszögezte, három terv van a fejében a jövőre nézve, de ezek között nem szerepel az, hogy egy évet kihagyjon a MotoGP-ben. A gyári Honda pilótája arról is beszélt, hogy az idény elején rossz hozzáállással versenyzett.

Az elmúlt héten igencsak felbolydult az állóvíz Marc Márquez körül, legalábbis ami a híreszteléseket illeti. Múlt héten felmerült a pletyka, miszerint 2024-re a Gresinihez igazol, nem sokkal később viszont már arról számoltak be különböző sajtóorgánumok, hogy biztosan marad a Hondánál. A misanói teszt viszont újabb fordulatot hozott, és a jelek szerint ő sem biztos benne, hogy mihez kezdjen.

Márquez a hétfői nap után úgy nyilatkozott, hogy két terv szerepel a fejében, ám ezt hamar háromra módosította. Felmerült, hogy a harmadik esetleg az lehet, hogy nem marad a japán gyártónál, de nem is szerződik máshova, hanem kihagy egy évet. A 30 esztendős versenyző azonban leszögezte, hogy ilyet csak a legvégső esetben tenne.

Az otthonmaradás lenne a D-terv – nyilatkozta. – Motiváltnak érzem magam, tele vagyok vágyakkal, és a szint is megvan. Amikor fizikai szempontból rosszul voltam, fontolgattam, de most jól érzem magam, még úgy is, hogy nem jönnek az eredmények. Ezt csak egy Fernando Alonso teheti meg, aki embertelenül nagy tehetség. Amikor egy csapat kritikus helyzetbe kerül, megoldásokat keres, akár lehetségesek, akár nem. Van A-, B- és C-terv, vagy C, B és A. Nincs sorrend.”

Csak játszadozik, vagy Marc Márquez tényleg a Ducatira cserélheti a Hondát?

Márquez honfitársára, a kétszeres Forma–1-es világbajnok Fernando Alonsóra utalt, aki összesen három szezont hagyott ki eddigi karrierje során. 2002-ben tesztpilóta volt, de a nyolcszoros világbajnok nem erre, hanem a 2019-es és a 2020-as esztendőre célzott, amikor a jelenleg 42 éves pilóta saját döntése okán nem volt ott a mezőnyben. Azóta visszatért, és 2023-ban már hét dobogót szerzett az Aston Martin színeiben.

Ami Márquez idei szezonját illeti, az idénynyitó Portugál Nagydíj hétvégéjét kifejezetten biztatóan kezdte, hiszen pole pozícióból indulhatott, majd a sprintfutamon a harmadik helyen ért célba. Utána viszont rémálomszerű folytatás következett, hiszen jó néhány bukást és ennek következtében sérülést szenvedett el a nyári szünetig. Azóta viszont belátta, hogy nem érdemes ennyit kockáztatnia, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen az előző három főfutamon egyaránt célba ért és pontot szerzett.

„Amíg hetedik vagy nyolcadik vagyok, addig rendben van, de ha tizenötödik vagyok, mint Montmelóban, az már bonyolultabb – magyarázta. – Az embernek el kell kezdenie felépíteni egy alapot. A szezon első részében elkövettem azt a hibát, hogy úgy közelítettem meg a dolgokat, mintha a bajnoki címért harcolnék, ami lehetetlen volt. Ez sok bukást és sérülést eredményezett. Jelenleg az iránt vagyok elkötelezett, hogy a Hondával próbálok meg sikereket elérni. Akár egy, akár két vagy három év múlva.”